Blesková „svíčková“ z kuřecích prsou

3

hodnoceno: 10
Příprava: 60 minut
Porce: 4
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • sůl
    • 2
      lžíce hladká mouka
    • 4
      ks kuřecí prsa
    • 1
      ks citron
    • 3
      balení smetana ke šlehání
    • 2
      ks polotovar - halali klasické halali ve sklenici - já používám značku Hamé
    • 1
      lžička olej
    • 8
      lžíce cukr krupice

Postup přípravy receptu

  • Pokud máme čas, naložíme den před vařením kuřecí prsa do halali. Kuřecí prsa vložíme do hrnce a zalijeme halali i s nálevem. Pokud se chystáme rovnou vařit, tenhle krok vynecháme.
  • Druhý den vyjmeme kuřecí prsa z nálevu a necháme okapat. Halali v hrnci přivedeme k varu a vaříme asi 20 minut. Když je halali uvařené, rozmixujeme ho dohladka ponorným tyčovým mixérem. Kdo nemá, halali propasíruje přes sítko.
  • Propasírované/rozmixované halali dáme opět vařit a přilijeme všechnu smetanu. Nedoporučuji používat smetanu na vaření – většinou se srazí a vůbec nehoustne. Necháme vařit na mírném ohni.
  • Mezitím si osmažíme kuřecí prsa. Vkládáme na teflonovou pánev bez oleje. Většinou se zpočátku dusí ve vlastní šťávě. Počkáme, až se voda vydusí, poté teprve podlijeme olejem a smažíme ze všech stran. Pokud jsme měli maso naložené, nedochucujeme, pokud jsme maso nenaložili, je dobré ho osolit. Maso je nejlepší, když se osmaží opravdu hodně – někdy ho schválně mírně připálím.
  • Nyní dochutíme omáčku, která se nám mezitím vařila. Osladíme cukrem a okyselíme vymačkaným citronem (pozor na pecky). Až budeme spokojení s chutí omáčky, zahustíme ji. Rozmícháme si v hrnečku 2 lžíce hladké mouky a trošku vody. Nalijeme do omáčky a mícháme. Omáčka zhoustne.
  • Teď už jen zbývá nakrájet osmažené maso na plátky a vložit ho do omáčky – je dobré ho nechat chvíli prohřát, chutě se krásně spojí.
  • Podáváme s houskovým knedlíkem a zdobíme brusinkami. Když se vám nepovede úplně dokonale omáčku dochutit, brusinky to většinou zachrání.
Zařazení: Maso Drůbeží

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: