Chudé placky mojí babičky

2.25

hodnoceno: 4
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Těsto
    • 1
      kg brambory
    • sůl
    • 4
      ks vejce
    • 500
      g polohrubá mouka
  • Varianty
    • máslo
    • anglická slanina
    • zakysaná smetana
    • vepřový bůček
    • škvarky
    • omáčka houbová
    • cukr

Postup přípravy receptu

  • Brambory nastrouháme na nejjemnějším struhadle (na kaši) nebo rozmixujeme robotem, vodu nesléváme! Ve velké míse do brambor rozklepneme vejce, osolíme (dostatečně) a důkladně rozkvedláme metlou nebo vidličkou. Povrch kaše zasypeme částí mouky a rozmícháme. Mouku přidáváme po částech, až vznikne řídké těstíčko, které již nepouští moc vody. Množství potřebné mouky závisí na obsahu šťávy v bramborách. Těstíčko klademe do středu teflonové pánve bez tuku (asi 3 vrchovaté lžíce na 1 placku) a ihned jej lžící roztáhneme po celé pánvi. Pečeme, dokud nebude spodní strana zlatavá, pak obrátíme a dopečeme druhou stranu. Pozor – první placku klademe na ještě studenou pánev, abychom si pánev nezničili, po sejmutí každé placky klademe další těstíčko okamžitě nebo dáme pánev na chvíli stranou z ohně. Nejlepší placky se pečou na kachlových kamnech přímo na plotně (vyčištěné), můžete tak péct několik placek najednou (vyžaduje zkušenosti).
  • Jednoduchá varianta: Placky ještě teplé potřeme máslem a klademe na sebe.
  • Oblíbená varianta: Upečené placky natrháme na malé kousky, dáme do velké mísy, přilijeme rozpuštěné máslo a kysanou smetanu a promícháme. Děti placky milují namazané máslem a posypané cukrem.
  • Tradiční varianta: Škvarky ohřejeme v horkém sádle a každému strávníkovi nalijeme sádlo se škvarkama do mističky, do které si bude placky namáčet a kousky placek lovit škvarky (jíme zásadně rukama!). Doporučuji bryndák a omyvatelný ubrus.
  • Další varianty: Místo škvarků použijeme opečenou anglickou slaninu, případně i bůček nakrájený na kostičky a vypečený na pánvi, můžeme smíchat s kyselým zelím.
  • Vydatná varianta: Placky podáváme se smetanovou houbovou omáčkou (houby usmažíme na sádle s kmínem, případně cibulí, dusíme s vodou doměkka, zahustíme moukou rozmíchanou ve sladké nebo kyselé smetaně, případně dochutíme octem a dovaříme). Omáčku podáváme v mističce, placky zvlášť. Jíme rukama (místo lžíce použijeme kusy placek) nebo omáčku lžící.
Zařazení: Brambory Slané

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: