Dobrá vánočka

3.17

hodnoceno: 6
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 300
      g máslo
    • sůl
    • 2
      ks vejce jedno je na potření vánočky
    • mléko
    • 250
      g moučkový cukr
    • 5
      ks žloutek
    • rozinky
    • 1
      kg polohrubá mouka
    • 1
      balíček droždí
    • mandle sekané
    • citronová kůra
    • ořechy sekané

Postup přípravy receptu

  • Do mouky, kam dáme špetku soli, uděláme důlek, nadrobíme kvasnice, zasypeme je cukrem a zalijeme vlažným mlékem (asi 200 ml). Přidáme rozpuštěné vlahé máslo, citronovou kůru, žloutky, vejce a dobře zpracujeme a propracujeme těsto. Zaděláme utěrkou a dáme kynout na teplé místo asi tak 2 hodiny.
  • Jakmile vánočka nabyde na objemu, znovu propracujeme a dáme chvilku kynout. Potom ji vyndáme na pomoučený vál, posypeme rozinkami, mandlemi a ořechy. Zapracujeme do těsta, zaděláme ji mísou a necháme asi půl hodiny.
  • Plech s vyšším okrajem vyložíme alobalem, vymažeme máslem, položíme upletenou vánočku, konce sepneme špejlí a necháme ještě asi 10 minut odpočinout. Potom potřeme vejcem a dáme péct do vyhřáté trouby na 150 °C 1 hodinu. Zpočátku troubu neotvíráme, až za půl hodiny plech otočíme, aby byla vánočka stejnoměrně upečená. Když začne moc tmavnout, zaděláme ji alobalem.
Zařazení: Moučníky Dezerty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: