Domácí koblížky z trouby

3.29

hodnoceno: 7
Příprava: 70 minut
Porce: 20
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 50
      g máslo rozpuštěné
    • 500
      g hladká mouka
    • 250
      ml mléko vlažné
    • 1
      ks žloutek
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 100
      g cukr krystal dle libosti, při 40 g nebylo těsto moc sladké
    • 1
      ks droždí kostka
    • 1
      sklenice džem nebo můžete zkusit ovoce, tvaroh s rozinkami, povidla...
  • Na potření
    • 30
      g máslo cca, rozpuštěné
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 1
      lžička hnědý rum

Postup přípravy receptu

  • Do vlažného mléka rozdrolíme droždí, necháme rozpustit.
  • Smícháme zbytek ingrediencí a přidáme k nim mléko s droždím. Vše důkladně smícháme a hněteme nejlépe rukama až do vypracování lesklého, hladkého těsta.
  • Těsto vařečkou oddělíme od stěny mísy, přikryjeme utěrkou a dáme kynout někam, kde je tepleji. Necháme kynout 1 hodinu.
  • TIP: Správně vykynuté těsto by mělo mít v sobě díry (kvasnice dostali dostatek vzduchu ke kvašení), těsto je hladké, lesklé, nelepí se na mísu, vál, ani ruce.
  • Po nakynutí rozdělíme těsto a rozválíme ho. Z něho vykrajujeme skleničkou kolečka. Na jedno kolečko přidáme dostatek džemu (nebo povidel), přikryjeme druhým kolečkem a po okrajích pořádně uplácáme (při pečení to má tendenci se rozdělovat).
  • Takto udělané koblihy dáme na plech s pečícím papírem. Pečeme cca 13 minut při 170 st.
  • Až budou koblížky zlatavé, vyndáme je.
  • Rozpustíme máslo, přidáme lžičku rumu a koblížky potřeme ihned po jejich vyndání z trouby. Po potření posypeme vanilkovým cukrem.
Zařazení: Moučníky Buchty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: