Florentský koláč

2.93

hodnoceno: 14
Příprava: 45 minut
Porce: 4
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • sůl
    • 2
      lžička olivový olej
    • 3
      stroužek česnek tenké plátky
    • 4
      ks vejce
    • 375
      g listové těsto
    • pepř mletý
    • 1
      kelímek smetana ke šlehání
    • 50
      g lučina
    • muškátový oříšek
    • 400
      g listový špenát

Postup přípravy receptu

  • Troubu předehřejte na 220 °C. Olej rozpalte ve velké pánvi, přidejte česnek a po chvíli i špenátové listy. Míchejte a nechte je zavadnout. Po zhruba 3 minutách sejměte z pánve, nechte mírně zchladnout a špenát vyždímejte. Vraťte do pánve, přilijte smetanu, zahřívejte a nechte mírně zhoustnout. Nakonec vmíchejte lučinu, ochuťte špetkou muškátového oříšku, solí a pepřem.
  • Listové těsto rozválejte na pečicím papíru do obdélníku, okraje zahněte dovnitř – vytvoří zvýšený lem. Plochu propíchejte vidličkou, aby se těsto při pečení tak nenafukovalo, a dejte na 15 minut péct.
  • Vyjměte z trouby a tam, kde se těsto příliš nadzvedlo, jej přitlačte k plechu. Na koláč rozprostřete špenát, na čtyřech místech – u rohu – nechte místo na vajíčka. Vyklepněte je tam, opepřete je a koláč dejte do trouby. Pečte 10 minut, aby byly žloutky stále ještě polotekuté.
Zařazení: Pizza a langoše Slané

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: