Focaccia s olivami a rozmarýnem

3.67

hodnoceno: 3
Příprava: 40 minut
Porce: 1
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Na těsto:
    • 1
      lžička sůl
    • 2
      lžíce olivový olej
    • 300
      g hladká mouka typu 00
    • 7
      g sušené droždí
    • 0,5
      lžička cukr krupice
  • Na focacciu:
    • 2
      lžíce olivový olej
    • 1
      stroužek česnek nakrájený na jemné plátky
    • 3
      snítka rozmarýn pouze lístky
    • 1
      hrst černé olivy vypeckované
    • 1
      lžička mořská sůl vločková

Postup přípravy receptu

  • Droždí, cukr a 180 ml vody spolu smíchejte v misce. Nechte stát zakryté na teplém místě asi 10 minut, aby dobře vzešel kvásek. Mouku se solí prosijte do velké mísy. Vmíchejte kvásek a olej a promíchejte na měkké těsto. Zpracujte je nejprve vařečkou a pak ho přemístěte na lehce pomoučenou pracovní plochu. Ručně ho hněťte ještě dalších 10 minut, až bude hladké a pružné. Odtlačujte je od sebe dlaní a po každém stlačení ho otočte o čtvrt kruhu. Těsto pak dejte do olejem lehce vymazané mísy a přikryté utěrkou jej nechte na teplém místě kynout, až zhruba zdvojnásobí svůj objem. Pak těstem několikrát bouchněte o pracovní plochu, abyste z něj vypudili přebytečný vzduch a ještě jednou jej prohněťte.
  • Nyní připravte focacciu. Pečicím papírem vyložte pekáček o rozměrech 20×30 cm a vyložte ho těstem. Vymačkejte ho až do krajů. Nechte stát v teple, aby těsto ještě trochu nakynulo. Troubu předehřejte na 240 °C. V misce spolu promíchejte olej a česnek. Prsty udělejte v těstě důlky až ke dnu pekáče, ale tak, abyste těsto neprotrhli.
  • Zakapejte lžicí oleje s česnekem a posypejte ho solí. Posázejte rozmarýnem a olivami a znovu nechte chvíli kynout. Pečte asi 12 minut, až focaccia zezlátne a bude znít na poklep dutě. Ještě zatepla ji potřete zbylým česnekovým olejem a nezapomeňte ji přibalit do piknikového koše!
Zařazení: Pečiva

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: