Holašovické koláčky

3

hodnoceno: 3
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 100
      g máslo
    • 0,5
      lžička sůl
    • 2
      lžíce sádlo
    • 250
      ml mléko
    • 3
      ks žloutek
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • 1
      lžička cukr krystal
    • 500
      g polohrubá mouka
    • 20
      lžíce droždí
    • citronová kůra
    • rozšlehané vejce
    • 3
      lžíce cukr

Postup přípravy receptu

  • Do vlažného mléka přimícháme lžičku cukru, rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít.
  • Zatím smícháme všechny suché suroviny a ve vlažném rozehřátém másle rozšleháme žloutky, které přilijeme k suchým surovinám, přilijeme vzešlý kvásek a dobře propracujeme.
  • Nakonec přimícháme rozehřáté sádlo. Já jsem měla asi větší žloutky, tak jsem připracovala 3 lžíce mouky.
  • Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
  • Vykynuté vyklopíme na vál, vyválíme hady, ze kterých krájíme malé kousky. Vytvoříme kuličky a pokládáme je na plech s pečicím papírem nebo na vymazaný plech, necháme asi hodinku nakynout. Hodně záleží jak máte v kuchyni teplo. Já je pekla když byla vedra a po půl hodince jsem už musela začít koláčky plnit. Pozor hodně nabudou.
  • Celý plech přikryjeme utěrkou a igelitem a necháme hodinu kynout. Mezitím si připravíme náplně.
  • Po nakynutí vytlačíme středy pro náplň. Opravdu výborné to je závažíčkem obaleným v plátýnku. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, naplníme a necháme další hodinu kynout už odkryté, ve velkém teple i méně.
  • Z téhle dávky budeme mít tři plechy.
  • Pečeme v předehřáté troubě na 240–250 stupňů. Já je pekla na vyšším roštu asi sedm minut, ale opravdu každému peče trouba jinak.
  • Koláčky jsou časově náročnější, ale opravdu vynikající, jako peříčko.
  • Můžete je klidně hotové i zamrazit a opravdu po rozmražení jsou jako čerstvé. Já jich pekla na svatbu 1200 kousků. Koláčky jsou i třetí den výborné.
  • Asi tohle nebude číst cukrářka paní Milena z Holašovic, ale stejně si zaslouží poděkování, že tenhle recept pustila do světa.
  • Příprava, pečení, kynutí celkem cca 4,5 hodinky
Zařazení: Koláče

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: