„Jahoďák" – dort

2.89

hodnoceno: 9
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Korpus (forma 22 cm)
    • 100
      g máslo změklé
    • 2
      ks vejce
    • 100
      g polohrubá mouka
    • tuk
    • 0,5
      ks prášek do pečiva
    • 1
      lžíce vanilkové aroma
    • 100
      g cukr krupice
  • Krém
    • 3
      lžíce moučkový cukr dle chuti 2–3
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 400
      g jahody čerstvé nebo zmražené
    • 1
      ks ztužovač šlehačky pokud máme smetanu s nižším obsahem tuku
    • 400
      ml smetana ke šlehání 33%
    • 1
      ks želatinový ztužovač jemně mletá želatina

Postup přípravy receptu

  • Máslo a cukr vyšleháme do husté bílé pěny, přidáme mouku, prášek do pečiva, aroma a vejce. Vše důkladně promícháme, těsto rovnoměrně rozetřeme do formy a dáme péct do předehřáté trouby dorůžova – vyzkoušíme špejlí. Po upečení necháme vychladnout, pak korpus prokrojíme a naplníme jahodovou náplní.
  • Jahody rozmačkáme s cukrem, nemusíme úplně, můžeme nechat i kousky jahod. Ztužovač připravíme dle návodu: necháme nabobtnat, rozpustíme, přidáme trochu rozmačkaných jahod i se šťávou, rychle zamícháme a ihned rychlým mícháním přidáme do jahod. K jahodám se ztužovačem přimícháme i smetanu ušlehanou s vanilkovým cukrem (a ztužovačem), dobře promícháme.
  • Na dno dortové formy dáme spodní díl korpusu, na který nandáme polovinu jahodového krému, hladíme, zaklopíme vrchním dílem a na něj rozetřeme zbytek krému. Necháme proležet nejlépe 24 hodin v chladnu.
  • Zdobení není nutné, stačí pár tahů vidličkou před uložením do chladničky, nebo můžeme dozdobit čerstvými jahodami či šlehačkou.
Zařazení: Moučníky Dorty Dezerty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: