Jahodový dort s myškami

2.1

hodnoceno: 10
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Těsto
    • 40
      g máslo rozpuštěné
    • 120
      g hladká mouka
    • 3
      ks vejce
    • 100
      g moučkový cukr
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • 1
      lžička prášek do pečiva
  • Jahodová náplň
    • 2
      lžíce moučkový cukr
    • 200
      g jahody
    • 2
      lžíce citronová šťáva
    • jahodová marmeláda troška na potření
    • 2
      balíček želé dortové čiré
    • 2
      ks broskve
  • Tvarohová náplň
    • 50
      g moučkový cukr
    • 2
      balíček vanilkový cukr
    • 500
      ml smetana ke šlehání
    • 250
      g tvaroh
    • 2
      lžíce citronová šťáva
    • 1
      balíček želatina plátková
  • Na myšky
    • jahody
    • tmavá čokoládová poleva
    • bílá čokoládová poleva

Postup přípravy receptu

  • Na korpus ušleháme vejce, vanilkový a moučkový cukr do pěny. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, máslo a vše elektrickým šlehačem krátce zašleháme. Těsto vlijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem nebo vymazané a vysypané, uhladíme a pečeme při 180 °C cca 20–25 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout, nožem oddělíme od kraje formy a necháme vychladnout úplně. Korpus podélně překrojíme, spodní díl dáme na podnos a upevníme okraj formy.
  • Připravíme si jahodovou náplň. Nakrájené ovoce, citronovou šťávu, cukr a dortové želé smícháme a necháme asi 20 minut stát. Přidáme 250 ml vody a za stálého míchání přivedeme k varu. Jakmile začne náplň tuhnout, trochu ji rozetřeme na spodní díl korpusu až ke stěně formy. Po zatuhnutí natřeme zbylou část náplně. Přiložíme druhý díl korpusu a přimáčkneme. Dáme na 1 hodinu do chladničky.
  • Připravíme si tvarohovou náplň. Želatinu namočíme dle návodu na balíčku. Vymícháme tvaroh, cukr, vanilkový cukr a citronovou šťávu. Želatinu vymačkáme a při mírné teplotě ji necháme rozpustit. 2–3 lžíce tvarohové náplně vmícháme do želatiny a vše vmícháme zpět do zbylého tvarohu. Nakonec do náplně zlehka vmícháme ušlehanou šlehačku.
  • Korpus lehce potřeme jahodovou marmeládou (tento krok já úplně vynechávám), poté natřeme tvarohovou náplní a pečlivě uhladíme.
  • Pustíme se do zdobení. Jahody vespodu seřízneme. Z několika malých jahod nakrájíme kolečka na ouška (jahody musí být tvrdé, jinak při zasunování oušek zešedivíte. Pokud máte větší jahody, kolečka ještě rozpulte. Do seřízlých jahod myšek uděláme zářez (já vykrajuji malý klínek), do kterého opatrně vsuneme nakrájená kolečka – ouška. Pomocí špejle nebo párátka naznačíme očka a čumáček. Nejprve použijeme bílou a po zaschnutí tmavou polevu.
  • Již třetím rokem je u nás hitem na dětské oslavě, o myšky se děti perou. :-)
Zařazení: Dorty Pro děti

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: