Marlenka na můj způsob

3.8

hodnoceno: 5
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Těsto
    • 70
      g máslo
    • 500
      g hladká mouka
    • 3
      ks vejce
    • 200
      g moučkový cukr
    • 3
      lžíce med
    • 1
      lžíce bi-soda
  • Náplň 1
    • 250
      g máslo
    • 1
      plechovka salko
  • Náplň 2
    • 180
      g máslo
    • 125
      ml mléko
    • 125
      g moučkový cukr
    • 25
      g maizena
    • 1
      ks vanilka

Postup přípravy receptu

  • Cukr, vejce, med a máslo mícháme (není potřeba šlehat) ve vodní lázni do pěny. Odstavíme a přidáme lžíci sody bicarbony a hladkou mouky speciál (smícháme rovnou v míse).
  • Přeložíme na vál, rozdělíme na 6 částí a každou vyválíme na tenko, dokud je ještě těsto teplé (studené se hůře válí).
  • V případě potřeby můžeme těsto ohřát v mikrovlnce.
  • Pečeme asi 2–⁠3 minuty (při cca 200 °C) na vymazaném a vysypaném plechu otočeném dnem vzhůru.
  • Po upečení těsto sesuneme na vál a ihned odřežeme okraje, aby byly rovné (studené těsto se láme!).
  • Odřezky z těsta rozdrtíme válečkem a odložíme na posypání.
  • Náplň 1: Salko předem uvaříme (v konzervě 2 hodiny) na karamel a necháme vychladnout. Vymícháme máslo a postupně přidáváme vychladlé salko.
  • Náplň 2: Vymícháme máslo s cukrem a vanilkou. Z mléka a maizeny uvaříme kaši a když vychladne, přidáme ji postupně do máslové hmoty. Dobře vyšleháme.
  • Pláty těsta (můžeme potřít uvařenou kávou) plníme střídavě třikrát náplní č. 1 a dvakrát náplní č. 2.
  • Karamelové náplně je víc a je potřeba počítat s tím, že se jí potírá i vrch koláče. Každou vrstvu karamelové náplně posypeme sekanými ořechy. Povrch posypeme rozdrobenými zbytky ořezaných okrajů a posekanými ořechy.
  • Můžeme tence pocákat čokoládovou polevou.
  • Koláč je potřeba nechat odležet asi dva dny (pokud vydrží).
Zařazení: Zákusky Dorty Dezerty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: