Mazanec tvarohový

3.6

hodnoceno: 15
Příprava: 30 minut
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 150
      g máslo
    • 500
      g hladká mouka
    • 3
      ks vejce + plus vejce s mlékem na potření
    • 150
      g moučkový cukr
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • 2
      lžíce hnědý rum a rozinky, které do toho rumu namočíme předem alespoň 1 hodinu
    • tuk
    • 2
      balíček prášek do pečiva
    • 2
      ks tvaroh nebo 1 tvaroh a asi 5 –7 lžic mléka
    • mandle posekané (nemusí být)
    • citronová kůra
    • alobal

Postup přípravy receptu

  • Připravte si vál a mouku.
  • Změklé máslo, cukr, vejce šlehejte robotem a přidejte tvarohy. Přehoďte metly a přidejte mouku s kypřidlem.
  • Z mouky (dala jsem 600 g půl napůl), tvarohu (dala jsem dva, mléko ne), másla (trochu víc, asi 180 g), cukru 180–190g, vajec (4ks), případně mléka, když máme jen 1 tvaroh, vanilkového cukru a vanilkové příchutě, vajec, namočených rozinek i s rumem, nakrájených sušených meruněk, ořechů a jednoho prdopeče a trochu sody zpracujeme těsto, které dáme na vál a rozkrojíme na polovinu. Uválíme dva mazance, které položíme na plech – ten jsme vyložili pečícím papírem. Dva mazance nůžkami rozkrojíme do kříže a hodně potřeme vejcem s troškou mléka.
  • Pečeme zvolna asi na 160 °C skoro hodinu – musíme zkusit špejlí.
  • Z tohoto těsta dělám o Vánocích také vánočku, obě varianty nemají chybu, takže peču několikrát po sobě – o Vánocích i třikrát! Je to velice dobré, vláčné, voní kůrou a rumem, dobrota.
Zařazení: Dezerty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: