Nebe v hubě

3.12

hodnoceno: 8
Příprava: 45 minut
Porce: 8
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Griliáš
    • 120
      g máslo
    • 3
      lžíce med
    • 350
      g nasekané ořechy
    • 80
      g cukr krupice
  • Krém
    • 250
      g máslo
    • 2
      lžíce solamyl (bramborový škrob)
    • 2
      lžíce hladká mouka
    • 300
      ml mléko
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 0,5
      ks citronová šťáva
    • 90
      g cukr krupice
    • 500
      g hladká mouka
    • 2
      ks vejce
    • 2
      lžíce mléko
    • 200
      g moučkový cukr
    • 200
      g hera
    • 2
      lžíce med
    • 2
      lžička jedlá soda
  • Dále
    • hnědý rum

Postup přípravy receptu

  • Na válu zpracujeme rukama hladké těsto. Rozdělíme na poloviny. Každou polovinu položíme na plech vyložený papírem na pečení a těsto rozválíme po celém plechu.
  • Do kastrolu dáme máslo, med a cukr. Za stálého míchání přivedeme k varu a necháme vzkypět. Přisypeme ořechy a mícháme, až se prohřejí a směs zkaramelizuje. Pozor, nesmí začít tuhnout. Horkou směs okamžitě rozložíme na celý povrch těsta na jednom plechu. Musíme pracovat rychle, směs při chladnutí tuhne a pak už se s ní nedá pohnout. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a upečeme (asi 10–12 minut) do zezlátnutí okrajů. Stejně pak upečeme i holé těsto na druhém plechu. Oba upečené pláty položíme na rovný podklad a necháme vychladnout. Po vychladnutí jsou obě placky tvrdé.
  • Krém: Z mléka odebereme trochu do hrnku a rozmícháme v něm mouku a solamyl. Ostatní mléko zahříváme v malém hrnci. K horkému mléku přilijeme obsah hrnku, přidáme cukr a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Necháme vychladnout a vmícháme citronovou šťávu. Máslo ušleháme s jedním vanilkovým cukrem a po lžících do něj zašleháme vychladlou kaši. Pořádně vyšleháme.
  • Upečený plát těsta bez ořechů pořádně pokropíme rumem (cca 1 dl i více) a rozetřeme na něj všechen krém. Přiložíme plát s ořechy a lehce přitlačíme. Necháme minimálně jeden den (lépe dva) uležet v chladu.
Zařazení: Moučníky Dezerty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: