Oříškové jelení řízky na liškách

3.17

hodnoceno: 18
Příprava: 30 minut
Porce: 4
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 3
      lžíce máslo
    • 80
      g hladká mouka
    • 2
      ks vejce
    • 100
      g strouhanka nebo lépe čerstvě rozmixované housky kaiserky (ovšem pak větší množství)
    • 2
      lžíce petrželka čerstvá
    • 4
      lžíce smetana ke šlehání
    • 2
      ks šalotka
    • pepř mletý čerstvě mletý
    • 2
      lžíce brusinkový kompot
    • mořská sůl
    • 200
      g lišky čerstvé
    • 80
      g mleté lískové ořechy
    • 8
      ks jelení maso řízky z kýty po 60 g

Postup přípravy receptu

  • Lišky řádně očistíme od hlíny a jehličí, šalotky nasekáme na kostičky, šlehačku ušleháme, petrželku nasekáme.
  • V pánvičce rozpustíme 3 lžíce másla, ve kterém osmažíme lišky společně s nasekanými šalotkami. Poté zalijeme Madeirou a zvěřinovým vývarem. Vaříme, než se vypaří asi třetina tekutiny a ochutíme solí a pepřem. Vmícháme brusinky, petrželku a 2 lžíce z ušlehané šlehačky. Stáhneme teplotu a vaříme do naší oblíbené konzistence. Vzápětí přikryjeme, aby omáčka nevychladla.
  • Mezitím na jednom talíři smícháme strouhanku či umixované housky s oříšky. V dalším hlubokém talíři ušleháme vejce s trochou soli, přidáme do něj zbylou ušlehanou šlehačku a jen mírně vidličkou protáhneme vejci. Na třetí talíř si přichystáme mouku.
  • Jelení řízky dle potřeby naklepeme, jen mírně osolíme a opepříme. Mějme v paměti, že vaječná směs je již ochucená. Poté řízky obalíme v mouce, protáhneme vaječnou směsí a obalíme v oříško-strouhankové či oříško-houskové směsi. Jen mírně bez většího nátlaku přitlačíme a ihned smažíme v rozpáleném rozpuštěném másle dozlatova (asi 2 minuty z každé strany). Kuchyňským papírem je zbavíme přebytečného tuku. Liškovou omáčku rozdělíme na talíře a na ni položíme po dvou řízcích. Můžeme podávat se špeclemi či brambory vlastní volby.
Zařazení: Maso Zvěřina

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: