Špaldové housky

3.5

hodnoceno: 6
Příprava: 100 minut
Porce: 12
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 2
      lžička sůl
    • 2
      lžíce olivový olej
    • 250
      g hladká mouka
    • 15
      g droždí
    • 250
      g špaldová mouka
    • 300
      ml mléko polotučné
    • 1
      lžička cukr

Postup přípravy receptu

  • Postup v domácí pekárně: do pekárny postupně přidáme mléko, olej, mouky, sůl, do opačného rohu droždí a cukr (v uvedeném pořadí). Zvolíme program těsto nebo jiný s cca 1 hodinou kynutí.
  • Postup bez pekárny: zaděláme kvásek z cukru, droždí, lžíce mouky a teplého mléka. Necháme vzejít. Vzešlý kvásek přidáme do prosáté mouky (smíchaná špaldová a hladká), přidáme sůl a olej. Řádně prohněteme a necháme na teplém místě kynout alespoň hodinu.
  • Po vykynutí těsto rozdělíme na 12 kousků, není třeba podsypávat, těsto se nelepí. Umotáme housky nebo rohlíky podle libosti, potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a téměř ihned pečeme. Nenecháváme dokynout, housky pak ztratí pletení. Pečeme na nejvyšší teplotu (klidně i na 250 °C) dokud nezezlátnou – přibližně 15 minut, podle trouby. Ihned sundáme z plechu na mřížku.

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: