Svíčková na smetaně pro dva

2.6

hodnoceno: 10
Příprava: 120 minut
Porce: 2
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Omáčka
    • 0,5
      ks cibule
    • máslo
    • celer kousek
    • sůl
    • 1
      lžička hořčice plnotučná
    • 0,5
      ks mrkev
    • 1
      lžíce hladká mouka vrchovatá
    • 1
      lžíce ocet
    • 1
      špetka tymián
    • 1,5
      l hovězí vývar hovězí bujón
    • 1
      ks bobkový list
    • 150
      ml smetana ke šlehání 33 %
    • 2
      ks nové koření
    • citronová šťáva
    • 0,5
      ks kořen petržele
    • 1
      ks pepř celý
    • 1
      lžíce cukr rovná
  • Maso
    • sůl
    • 2
      plátek slanina
    • pepř mletý
    • 350
      g hovězí maso
    • olej

Postup přípravy receptu

  • Hovězí maso na několika místech nařízneme a prošpikujeme kousky slaniny. Osolíme, opepříme a na pánvi zprudka opečeme po všech stranách.
  • Olej slijeme, na pánev dáme kousek másla a nasypeme kořenovou zeleninu nastrouhanou nahrubo. Opražíme a přidáme jemně nakrájenou cibuli, opět orestujeme.
  • Přidáme hořčici, nové koření, tymián, celý pepř, bobkový list, cukr a ocet. Necháme ocet úplně vypařit dosucha, cukr pak zkaramelizuje a směs bude zlatavě hnědá.
  • Z kostky hovězího bujónu si uvaříme vývar (1–1,5 litru).
  • Maso a zeleninovou směs dáme do papiňáku a zalijeme vývarem. Vaříme asi hodinu až hodinu a půl (bez papiňáku vaříme pod pokličkou do změknutí masa). Po uvaření vyjmeme maso a celé koření a omáčku lehce rozmixujeme tyčovým mixérem. Pak ji propasírujeme do čistého hrnce přes jemný cedník.
  • V hrnku rozmícháme smetanu s hladkou moukou a přes ponořený cedník vmícháme do omáčky, aby se eliminovaly hrudky. Provaříme do zhoustnutí omáčky. Podle chuti dokyselíme citronem a dosolíme. Maso nakrájíme na plátky a vrátíme prohřát do omáčky.
  • Servírujeme s kynutým knedlíkem a brusinkovým kompotem.
Zařazení: Maso Hovězí

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: