FITweb

Reklama

ZPĚT

Ryby, rybky, rybičky

Co jet na ryby a ulovit si večeři? Anebo jenom zajít do obchodu a rybu si tam koupit. Je libo kapra, lososa nebo pstruha?

Kapr (Cyprinus carpio)

Možná se nejídává nejčastěji, ale zaručeně patří k nejznámějším rybám v našich zeměpisných šířkách. Žije v pomalu tekoucích vodách nebo v rybnících. Obyčejně dorůstá do velikosti 50 cm, ale vylovení byli i obří kapři o velikosti 100 cm s hmotností 25 kg. Původem je z Číny, kde se chovu kaprů věnovali již před 4000 lety. Číňané také přišli jako první na to, že v rybnících dobře roste a daří se mu. V jídelníčcích se kromě vánoční varianty objevuje třeba kapr na víně, se sýrem, se šalvějí, na česneku, s pomerančem nebo třeba v pivním těstíčku. Kapr na grilu

Ingredience: 2 kapři, koření a bylinky dle chuti, olivový olej, sůl, citron

Postup: Kapra opláchneme, osušíme, pokapeme citronovou šťávou, osolíme a posypeme bylinkami. Položíme na aluminiový tácek a dáme na gril. Dle potřeby potíráme olejem a obracíme. Podáváme s bramborami.

Losos (Salmi salar)

Nejen losos na talíři je fascinující, úžasný je i život lososa jako takového. Je známé, že losos se ve volné přírodě líhne z jiker a odpluje do chladnějších moří severního mírného pásma. Pak se po pěti letech vrátí proti proudu do své „rodné“ řeky, aby se tu pářil. Přiznejme si ale, že maso z lososa patří k největším rybím delikatesám. Kromě toho olej z lososa obsahuje vysoký podíl nenasycených mastných kyselin, které organismus potřebuje neustále dodávat. V jídelníčku nalezneme lososa v nejrůznějších úpravách: s pomerančovou omáčkou, s mandlemi, s olivami i marinovaného na mnoho způsobů. Losos v kabátku

Ingredience: 300 g lososa, sůl, bílé koření, citron, olivový olej, 3 větší brambory, 50 g strouhanky, čerstvá pažitka a tymián, česnek, 30 g eidamu, 20 g másla

Postup: Lososa umyjeme, osolíme, okořeníme, pokapeme citronem a pomažeme olejem. Brambory a sýr nastrouháme, přidáme strouhanku, máslo, bylinky, česnek. Všechno pomícháme a hmotou natřeme povrch lososa. Pečeme 10–12 při 180 °C. Podáváme se salátu.

Pstruh (Salmo trutta)

K oblíbeným pochoutkám milovníků ryb patří pstruh. Jeho původním domovem jsou vody Evropy, Asie i severní Afriky. U nás se vyskytuje v řekách, přehradách a jezerech. Je mnoho možností, jak pstruha připravit, třeba pstruh na cibuli, na víně, s houbami, s bylinkami, s mandlemi, na smetaně. Pstruh „in blue“:

Ingredience: 800 g vykuchaných pstruhů, 1,5 l kurbujonu (kořeněný vínový vývar), máslo, bylinky dle chuti, citron

Postup: Pstruha umyjeme a vložíme do horkého vývaru, vaříme na mírném ohni 10­–12 minut. Měkkého pstruha vyndáme a ihned uložíme na horký talíř. Polijeme ho máslem, posypeme čerstvými bylinkami, ozdobíme citronem a podáváme s vařenými brambory.

15.4.2008 1:00 | Pavla Maříková

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.