ZPĚT

Lesní ovoce

Pomalu se blíží sezona úžasného zahradního a lesního ovoce, které má rád snad každý. Ale pozor, bobulky malin, ostružin borůvek či lesních jahod nejen skvěle chutnají, ale udělají hodně i pro vaše zdraví.

Maliny

Věřte tomu, nebo ne, ale maliny znali lidé už v době kamenné. Nicméně s jejich pěstováním začali až o hodně později – v 16. století. Na malinové keře narazíte na skoro každé zahradě a také na okrajích lesů, potřebují totiž slunce. Na druhou stranu je ale maliník přizpůsobivý. Malé sladké plody jsou bohaté na vápník, hořčík, fosfor, železo, draslík a také vitamin C a karoten. Kromě toho jsou maliny dobrým zdrojem pektinu a tříslovin. A na co pomáhají? Přispívají ke srážení horečky, jsou močopudné a žlučopudné. Díky tomu se doporučují pře revmatických onemocněních a jaterních chorobách. Údajně ale pomáhají i při očních potížích a poruchách zraku. A tím to ještě nekončí – maliny totiž prospívají také pleti a vlasům, kterým dodávají lesk a hustotu. A nakonec je třeba upozornit na jejich účinky proti zánětům a při anémiích.

Ostružiny

Na okrajích lesů a slunných místech se maliník často proplétá s ostružiníkem. Ten potřebuje skutečně hodně slunce, aby jeho plody zčernaly a získaly krásně sladkou chuť. Ostružina také dělá větší „potíže“ při získávání jejich plodů – její trny umí i ošklivě poranit.

Trocha té bolesti ale stojí za to. Čerstvé ostružiny jsou totiž skvělým zdrojem vitaminu C. Dále jsou bohaté na karoteny, silné antioxidanty, které zbavují tělo volných radikálů, regenerují sliznice a dodávají zdravou barvu pleti. V černých plodech jsou také vitaminy skupiny B fosfor, draslík, železo, hořčík či vápník. Léčivý účinek ostružin se zvyšuje i díky obsahu bioflavonoidů – látek, které jsou důležité hlavně při cévních potížích, jako jsou křečové žíly, slabé cévní stěny, vysoký krevní tlak, hemoroidy nebo problémy s erekcí. Konzumace ostružin je také více než vhodná při léčbě nachlazení, angíny, chřipky, kašle nebo zánětu dutin.

Brusinky

Trpíte infekcemi močových cest? Ve vaší stravě by neměly chybět brusinky. Tyto červené natrpklé bobulky totiž nejsou jen vynikajícím doplňkem svíčkové a zvěřiny, ale jsou také na slovo vzatí „odborníci“ na močové cesty. Podle některých studií ale působí preventivně i proti zubnímu kazu. Najdeme je v lesích, kde jsou jich celé pláně, musíme si ale počkat až do srpna. Plody brusinky obsahují hlavně vitamin C, kyselinu citrónovou a mnoho dalších vitaminů a minerálů. Kromě toho, že brusinky bojují proti zánětům, podporují také snižování hladiny cukru v krvi. Působí také antivirově a močopudně a chrání před volnými radikály.

Borůvky

Také na borůvky si ještě chvíli počkáme, nicméně na konci června už začněte pátrat v lesích po borůvkových keřících. A obrňte se trpělivostí – stejně jako u brusinek byste měli otrhávat kuličku po kuličce, žádné strhávání hřebenem. Na druhou stranu to neděláte je pro potěšení, ale hlavně pro zdraví. Borůvky jsou totiž už několik set let významnou léčivou potravinou. Proč? Jsou bohaté na vitamin C.

Borůvky jsou ale také jedním z nejbohatších přírodních zdrojů silných antioxidantů, tříslovin a obsahují také spoustu železa dalších látek. Díky tomu všemu chrání naše sliznice a pomáhají je uzdravit, prospívají jako prevence před volnými radikály, viry a bakteriemi. Napomáhají při léčbě angíny, bronchitidy, rýmy, ale i infekčních a zánětlivých onemocnění. Jejich pozitivní účinky ale můžete využít i při průjmech, otravách jídlem a kolikách, protože dezinfikují a také „staví“.

Borůvky ale údajně pomáhají i jako prevence rakoviny. Na borůvky by se ale měli zaměřit hlavně diabetici – obsažené látky snižují hladinu cukru v krvi, posilují cévní systém, chrání sliznice a údajně přispívají i k lepšímu zraku. Pomáhají tedy při problémech, které cukrovku provázejí.

Jahody

Najdete je v lese, na zahradě, na loukách, pěkně srovnané v záhoncích, ale třeba i na balkonech. Najít někoho, komu by jahody nechutnaly, vyžaduje práci téměř detektivní. Na druhou stranu jsou lidé, kteří je mají rádi až moc a pak se potýkají třeba s kopřivkou.

Nicméně i jahody patří k vitaminovým a mimochodem velmi dietním bombám, které mají hodně co dělat s naším zdravím. Jahody totiž obsahují přes 80 % vody, třísloviny, organické kyseliny, pektiny, vitamin C a E, vitaminy skupiny B, kyselinu listovou, mangan, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, zinek. Třísloviny váží jedovaté kovy ve střevech a pomáhají při plynatosti a průjmech.

Kyselina listová zase zaručuje správnou krvetvorbu a růst buněk. No a například draslík odvodňuje a snižuje krevní tlak. Jahody jsou také mimořádně bohaté na mangan. Ten se postará o výživu nervů, vlasů a kůže, prospívá ale také štítné žláze. Tím ale výčet jejich zázračných schopností nekončí. Jahody totiž mimo jiné snižují horečku, pomáhají při dně, mírně projímají, posilují imunitní systém a také prospívají srdci a cévám.

Ať už si vyberete jakékoli lesní plody z naší nabídky, pamatujte, že nejen plody jsou to dobré. Listy všech plodiny mají také léčivé účinky, ať už si z nich uděláte čaj nebo obklady. Ostatně obklady z jahodového listí údajně pomáhají i při blouznění.

19.5.2008 11:21 | Alexandra Paulovičová

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.