ZPĚT

Sýrové pochoutky

Že sýr se hodí jen na chleba nebo těstoviny? Všichni víme, že to je velký omyl. Co tedy se sýry, aby se nám „nezajedly“?

Co z eidamu?

Eidam funguje velmi univerzálně. Často se používá místo parmezánu na těstoviny, jako zásyp na rizoto nebo na zapékání, ale také na chléb nebo rolády. Vyzkoušejte například pohostit přátele eidamovými miniroládičkami:

Ingredience:

15 plátků eidamu, lučina, 3 prolisované stroužky česneku, sůl a pepř

Postup:

Česnek zamícháme se solí a pepřem do lučiny, směsí namažeme plátky eidamu a zamotáme. Uprostřed propíchneme párátkem, můžeme i rozkrojit na půl, aby se lépe jedly a bylo jich víc.


Co z cottage?

Cottage je perfektní díky své „míchatelnosti“. Nejen že si můžete koupit různé příchutě, ale samotný bílý sýr si můžete sami ještě doladit. Nahraďte si tímto sýrem majonézu nebo kečup na bramborách.

Ingredience:

500 g nových brambor, 2 kelímky cottage sýra, 4 stroužky česneku, prolisované, 100 g strouhaného eidamu, svazeček pažitky

Postup:

Brambory můžeme, ale nemusíme oškrabat, uvaříme je doměkka. Česnek prolisujeme, pažitku nasekáme nadrobno, eidam nastrouháme a vše promícháme v misce s cottage sýrem. Uvařené brambory jen přelijeme dipem. K jídlu je vynikající kefír.


Co s tvarůžky?

Můžete je sníst jen tak nebo je třeba osmažit. Taková tvarůžková pomazánka je ale prostě božská.

Ingredience:

Balíček tvarůžků, 200 ml černého piva, kmín, lžíce pomazánkového másla, žervé nebo lučina, sůl a pepř

Postup:

Promícháme žervé nebo lučinu s pomazánkovým másle. Tvarůžky nakrájíme nadrobno a vmícháme do lučiny s máslem, v ní rozmačkáme. Zalijeme pivem a dál mícháme. Postupně přisypeme kmín, sůl a pepř. Mažeme na chléb.


Co z kozího sýra?

Máte-li nějaký pevnější sýr, nemusí být tvrdý, je skvělý například do salátu s ořechy. Zkusit ale můžete i velice jednoduché jednohubky.

Potřebovat budete jen kozí sýr a jahody. Jahody omyjte a krájejte na silnější plátky. Sýr (ideální je Buche) nakrájejte také na plátky. Jahodami poklaďte sýr a napíchněte na párátka.


Co z ricotty?

Použijte ji do těstovinového salátu.

Ingredience:

400 g těstovin, například rigatoni, 200 g ricotty, hrst piniových oříšků, špenát, sůl a pepř

Postup:

Těstoviny uvaříme v osolené vodě al dente. Špenát krátce spaříme, aby neztratil barvu. Piniové oříšky můžeme nasucho opražit. Těstoviny slijeme, promícháme se špenátem a piniovými oříšky a rozdrobíme ricottu. Můžeme jíst teplé i studené, ale mírně teplé je jídlo nejlepší.

10.6.2008 1:00 | Jana Přikrylová

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.