ZPĚT

8 chytrých pomocníků při hubnutí

S pravidelnou stravou a správnou skladbou jídelníčku vám půjde hubnutí jednodušeji. Proto by ve vašem dietním jídelníčku nemělo chybět osm důležitých pomocníků.

Jsou užiteční nejen při shazování nadbytečných kilogramů, ale celkově prospívají zdravému organismu.

1. BÍLKOVINY

Tato životně důležitá stavební složka pro vlastní buňky a svaly poskytuje základní suroviny pro strukturu hormonů, které pohlcují tuky a vysávají tak uložené tukové zásoby. Pro svou práci potřebují bílkoviny spoustu energie, proto by ve vašem jídelníčku měly mít důležité zastoupení. Bílkoviny při hubnutí využijete ve svůj prospěch ale jen tehdy, když jich je v jídelníčku dostatek, a navíc musejí být „chudé“ na tuky. Jinak váš organismus nebude čerpat z uložených tukových zásob na břiše či zadečku. Zdroje: tofu, sójové klíčky, drůbež (bez kůže), ryby, maso (bez tuku), ořechy, luštěniny, mléčné produkty (pouze s nízkým obsahem tuku).

2. TUKY

Paradoxně také tuky potřebuje tělo k tomu, aby řádně fungovalo. Ovšem musejí to být ty správné. Pouze vícenásobné nenasycené mastné kyseliny z kvalitních rostlinných olejů se dokážou postarat o odbourání uložených tuků, pročistí cévy, posílí nervy a dodají pohonné látky pro celou látkovou výměnu. Zdroje: oleje a margaríny z oliv, řepky olejky, kukuřice a slunečnicových semínek.

3. VODA

Život darující tekutina vyplavuje pro tělo toxické usazeniny a tukové „vycpávky“ z tkání, plní žaludek a přispívá k lepšímu trávení. Voda je zkrátka pro organismus nepostradatelná. Denně by měl člověk vypít alespoň dva a půl litru čisté pramenité vody, neuškodí zařadit do pitného režimu také bylinkové nebo ovocné čaje. Zdroje: okurky, melouny, cukety, rajčata.

4. JOD

Patří mezi důležité, i když bohužel občas opomíjené, hnací látky motoru tělesného metabolismu. Chybějící jod v organismu brzdí funkci štítné žlázy a také spalování tuků pak probíhá velmi zpomaleně. V naší populaci se všeobecně málo konzumují potraviny bohaté na jod, především mořské ryby, proto se s jeho nedostatkem v organismu setkávají lékaři poměrně často. Zdroje: losos, makrela, tuňák, mořské plody - mušle, garnáty, čerstvé řasy, jodizovaná kuchyňská sůl.

5. HOŘČÍK

Nervy posilující minerál nezajišťuje jen tělesnou a duševní výkonnost, ale zabraňuje i nedostatečné koncentraci. Prokazatelně také organizuje přísun kyslíku do svalů a podporuje řádné spalování tuků. Zdroje: celozrnné produkty, rýže natural, hořká čokoláda, produkty ze sóji, hrách, fazole, čočka, ořechy, maková a sezamová semínka, krabi.

6. VÁPNÍK

Pro lidský organismus velmi významný. Napomáhá předcházet osteoporóze kostí a pečuje o přímé držení těla, zároveň povzbuzuje práci trávicích enzymů a je zodpovědný za rychlé a plynulé odvádění přebytečných usazenin a vody z těla. Zdroje: mléčné produkty, některé minerální vody, zelená listová zelenina, luštěniny.

7. VITAMIN C

Nejaktivnější přirozený „požírač“ tuku posiluje obranný systém, chrání před volnými radikály a tělesné buňky zachovává mladé. Kontroluje produkci tělesných původců štíhlosti, jako jsou nonadrenalin a carnitin. Oba odvádějí tuk z buněčných zásobiček a starají se o jeho přeměnu na energii. Navíc dokáže „céčko“ vypínat tkáně a žehlit vrásky. Zdroje: bobulovité ovoce, kiwi, brambory, citrusové ovoce, chřest, hrách, zelenina, jablka.

8. ŽELEZO

Tento stopový prvek vlastně propůjčuje organismu křídla, protože se stará o přívod kyslíku do buněk, a tak je důležitý pro celkovou výdrž v práci i v pohybu, produkci energie, pro tvorbu krve i dýchání. Tím „taví“ malé i velké tukové bochánky. Vedle toho je železo spoluodpovědné za práci aminokyseliny carnitinu, který ničí tukové buňky. Zdroje: meruňky, listový špenát, mangold, dýňová a sezamová semínka, slepičí a hovězí maso, ovesné vločky, pivní kvasnice.


Tip: Ryby upravujte přírodně a kombinujte je s různými druhy zeleniny.

26.1.2009 13:37 | Jana Knaislová

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.