ZPĚT

Sushi

Recept na sushi.

INGREDIENCE:
220 g krátkozrnné rýže (Koshikari nebo Arborio), 500 ml vody, 2 lžíce octa, 1 lžíce cukru, 1 lžička soli, 5 plátků zpracovaných mořských řas (Yaki Nori), wasabi pasta podle chuti, 125 g uzeného lososa, pstruha nebo čerstvého tuňáka, 1 okurka, půl malého avokáda, 3 lžíce naloženého zázvoru, sójová omáčka POSTUP:

Rýži několikrát propláchneme pod tekoucí vodou, scedíme a pak nasypeme do hrnce s vodou.

Přivedeme k varu a vaříme 4 až 5 minut. Voda by se měla vsáknout do rýže. Přikryjeme a vaříme na velice mírném ohni další 4 minuty. Pak stáhneme z ohně a necháme 10 minut odpočinout. Přidáme ocet, cukr a sůl a mícháme, dokud rýže trochu nezchladne.

Mezitím si připravíme plátky řas na bambusové podložky nebo potravinovou fólii. Na dolní polovinu plátku rozprostřeme pětinu připravené rýže a necháme asi 2 cm volné okraje. Rýže tak utvoří obdélník. (Tento krok se nejlépe dělá, když si navlhčíte ruce.)

Doprostřed tohoto obdélníku naneste podélně proužek wasabi, rybu, okurku a avokádo nakrájené na podlouhlé tenké nudličky. Trochou vody navlhčíme horní konec plátků a pomocí fólie či podložky rolujeme. Zabalené necháme v ledničce odpočinout. Pak krájíme ostrým nožem na 4 cm silné plátky. Naaranžujeme na talíř a podáváme se sójovou omáčkou, wasabi a nakládaným zázvorem.

Tip: Jako nápoj se k sushi hodí saké nebo zelený čaj.

INGREDIENCE:
jsou 3 šálky polévkového vývaru dashi (vývar z řasy konbu a rybích vloček katsuobushi – lze nahradit zeleninovým či rybím vývarem), kostka tofu, 3–4 polévkové lžíce pasty ze sójových bobů miso, 1/4 hrnku nasekané zelené cibulky POSTUP:

Vývar dáme do hrnce a přivedeme k varu, přidáme nakrájené kostky tofu a vaříme několik minut při nízké teplotě.

Odebereme část polévky a rozpustíme v ní sójovou pastu. Pak dáme zpět do polévky. Polévku jemně promícháme, vsypeme do ní nakrájenou cibulku a opět promícháme, ale už nevaříme.

Tip: Do polévky můžete přidat kvůli barvě také na drobné kousky nasekanou mrkev.

28.1.2009 13:39 | Petra Lamschová

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.