ZPĚT

Vychytávky pro dietní jídelníček

Když jim přijdete na chuť, obohatíte jídelníček i sebe o nevšední kombinace. Některé z potravin, které možná ještě neznáte, zkrátka stojí za to alespoň jednou vyzkoušet!

MOŘSKÁ ZELENINA -ŘASY

Odkud pocházejí: Japonci, kteří jsou známí zdravým životním stylem a mimořádnou dlouhověkostí, je považují za běžnou součást svého jídelníčku. Proč jsou úžasné: Mají mnohonásobně vyšší obsah minerálů než zelenina a co do obsahu vápníku hravě porazí mléko. Tato mimořádně čistá potravina působí jako prevence proti civilizačním chorobám, které dnes ohrožují lidstvo.Jak na ně: Je jich několik tisíc druhů, mezi nejznámější jedlé patří wakame, nori či kombu. Pro začátek můžete vyzkoušet mořské řasy v podobě vloček, které se dají přidat do řady pokrmů.

TUKOŽROUT - LILEK

Odkud pochází: Jeho pravlastí je Indie, ale své pevné místo si vydobyl i ve středomořském jídelníčku.V restauracích se už zabydlel i u nás, ale v českých domácnostech je zatím neprávem opomíjený. Mimo tmavě fialové varianty existují i světleji zbarvené druhy.Proč je úžasný: Obsahuje z více než 90 procent vodu, a proto se objevuje jako součást řady diet. Ne nadarmo se mu přezdívá tukožrout. Kromě toho v něm najdete úctyhodné množství pektinu, vlákniny i stopových prvků. Jak na něj: Nejjednodušším způsobem úpravy je grilování. Výborně chutná také zapečený lilek či jeho nakládaná varianta.

FRANCOUZSKÁ DELIKATESA - KOZÍ SÝR

Odkud pochází: Největšími milovníky těchto sýrů jsou Francouzi, kteří jich vyrábějí několik set druhů. Dobrou pověst mají také švýcarské, italské či nizozemské kozí sýry. Proč je úžasný: Má regenerační účinky, a proto ho najdete ve výčtu ingrediencí i na obalech krémů a tělových emulzí. Oproti tomu z kravského mléka je o něco lépe stravitelný. Jak na něj: Některým lidem vadí jeho výrazný odér. V tom případě se vyplatí vyzkoušet co nejčerstvější sýr, jehož chuť a vůně se ještě plně nerozvinuly. K dostání jsou i ochucené varianty -například s česnekem či pažitkou.

ARABSKÁ DOBROTA - KUSKUS

Odkud pochází: Původně arabský pokrm se stal alfou a omegou africké kuchyně a stále populárnější je i v Evropě. Dnes ho seženete v každém větším supermarketu také u nás. A co to vlastně je?Tvrdozrnná pšenice zpracovaná na kuličky. Proč je úžasný: Pro zaneprázdněné ženy je ideální díky krátké době vaření a své všestrannosti. Obsahuje minimum tuku a zároveň blahodárný vitamin B1.Jak na něj: Zvolte celozrnný kuskus, který je výživově hodnotnější. Můžete ho používat velmi podobně jako rýži či těstoviny, tedy coby přílohu k masům a zelenině. Hodí se ale i do salátů a v kombinaci s oříšky či skořicí s přehledem nahradit sladkou tečku za hlavním jídlem.

ŘÍMSKÝ HRÁCH - CIZRNA

Odkud pochází: Patrně z Asie, ale holdovali jí už staří Římané.Proč je úžasná: Díky vitaminům skupiny B se doporučuje stresovaným lidem. Obsahuje kyselinu listovou, proto by si ji měly dopřávat těhotné ženy.Jak na ni: Možná ji znáte v podobě pasty jménem hummus či jako součást vegetariánského falafelu. Je každopádně vděčnou součástí nejrůznějších zeleninových pomazánek, salátů, vegetariánských jídel či polévek. Ještě zdravější variantu získáte, když ji necháte naklíčit ve studené vodě.

HOUBOVÝ VŠELÉK -HLÍVA ÚSTŘIČNÁ

Odkud pochází: Už ve staré čínské medicíně zaujímala důležité postavení. Posiluje totiž imunitu a přispívá i k prevenci rakoviny. Proč je úžasná: Co do obsahu vitaminů, minerálů a aminokyselin předčí některé druhy zeleniny. Přispívá ke snížení cholesterolu v krvi a protože je nízkokalorická, může být vítaným obohacením redukční diety. Jak na ni: Svou aromatickou chutí dokáže zaujmout i strávníky, kteří jinak houbám příliš neholdují. Dá se smažit podobně jako řízek a stejně jako ostatní houby je i vítaným zpestřením omáček, polévek a nádivek.

SÓJOVÝ HERMELÍN - TEMPEH

Odkud pochází: Na indonéských trzích se tato zdravá lahůdka prodává zabalená v banánových listech. Vzhledově připomíná sýr, ale ve skutečnosti je to fermentovaný sójový výrobek.Proč je úžasný: Vegetariáni na něj nedají dopustit, protože z něj získávají kvalitní bílkoviny. Kromě toho v něm najdete celou škálu vitaminů B, a v podstatě žádný cholesterol. - chutná v každém případě skvěle.

SUMEČEK ŽRALOČÍ -PANGASIUS

Odkud pochází: Jeho největším exportérem je Vietnam. Za nejcennější jsou považované bílé a narůžovělé filety, zatímco ty s nádechem dožluta mívají o něco nižší kvalitu.Proč je úžasný: Nízký obsah tuku z něj činí oblíbenou rybu dietářů. Proslul ale i dalšími báječnými vlastnostmi -postrádá totiž výrazný zápach, který řadu lidí odrazuje od konzumace ryb. Kromě toho v něm není příliš kostí, což z něj dělá ideální rybí maso pro děti. Jak na něj: Nevyžaduje zvláštní zacházení a dá se připravovat obdobně jako další druhy ryb. Když ho zapečete s bylinkami, sklidíte zasloužený gurmánský aplaus.

INSPIRACE Z DOB NAŠICH BABIČEK -POHANKA

Odkud pochází: První zmínky o pohance pocházejí už z doby železné. Původně se pěstovala ve Střední Asii, odkud se rozšířila do Japonska a Spojených států. Proč je úžasná: Dostala se k nám ve 13. století od pohanských (proto pohanka) mongolských Tatarů a ještě v 16. století patřila mezi nejoblíbenější plodiny.Dnes bývá znovu oceňovaná pro vyvážený poměr aminokyselin a také proto, že neobsahuje lepek, na který jsou někteří lidé alergičtí. K jejím přednostem patří i obsah rutinu, jenž zlepšuje pružnost cév. Jak na ni: Klidně se nechte inspirovat recepty našich babiček, které připravovaly báječnou pohankovou kaši, anebo ji přidávaly jako zavářku do polévek.

SEVEROITALSKÁ SPECIALITA - POLENTA

Odkud pochází: Kukuřičná kaše je národním jídlem v severní Itálii. Velké oblibě se těší ale i na Balkáně a v dalších jižních zemích. Jak se traduje - kdo jí polentu, má slunce v duši. Za zmínku stojí i to, že surovinu, z níž se vyrábí, tedy kukuřici, do českých zemí přivezli z Turecka Romové v 17. století.Proto se jí někdy říká turkyně. Proč je úžasná: Obsahuje vitaminy A, B i C i několik minerálů. Připisují se jí také zdravotní účinky - třeba podpora ledvinové činnosti.Jak na ni: Můžete ji připravit ve vodě s máslem a bylinkami jako kaši nebo nakrájet na plátky a naservírovat jako knedlíky, grilovat či smažit.

KRÁLOVNA FAZOLÍ - ADZUKI

Odkud pocházejí: Jako první jejich přednosti objevili Číňané. V Japonsku dnes patří mezi nejoblíbenější luštěniny. Proč jsou úžasné: Pro svou oříškovou chuť se nemusejí nikterak výrazně ochucovat. Doporučují se při problémech s ledvinami a nezanedbatelný je i fakt, že jsou oproti většině ostatních luštěnin poměrně dobře stravitelné. Jak na ně: Mají stejnou dobu varu jako rýže. Nezapomeňte na ně, až budete připravovat saláty, polévky či nákypy. Dají se dokonce přidat i do sladkých jídel, například v kombinaci s rozinkami.

18.6.2009 15:21 | Ilona Lužanská

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.