ZPĚT

Slovinská kuchyně

Důvodů, proč si zamilovat slovinskou kuchyni, je mnoho. Podívejme se na několik z nich alespoň stručně.

Slovinsko je zemí s podivuhodně mnohotvárnou krajinou, pohnutou historií a také územím, na nějž díky geografické poloze a členění působí mnoho klimatických faktorů. Slovinci sami říkají, že nemají jednu národní kuchyni, ale přinejmenším čtyřicet… V Julských Alpách je horský vzduch ideální k sušení šunky, v podhůří a dalších zalesněných regionech se výtečně daří houbám, úrodná půda dává skvělou zeleninu a brambory. Dějiny země, jež bývala součástí Rakouska-Uherska, tu také zanechaly dědictví v podobě příchylnosti k jídlům dalších zemí monarchie. Najdeme tu tedy, stejně jako u nás, obdobu třeba maďarského guláše (gulaz), oblíbené jsou řízky či palačinky a také dezerty, které by dělaly čest nejedné vídeňské kavárně, například závitek (štrúdl) či krof (koblihy). Najdeme tu i obdobu knedlíků (žganci).

V tomto období se také rozšířila jídla a jídelní zvyky, jaké známe z našich vlastních dějin – například tradice martinských hus v některých oblastech země. Slovinsko má ale i svůj díl jaderského pobřeží a v těchto oblastech hledejme tedy spíš ryby a mořské plody. Italské sousedství zase dalo podnět k oblibě těstovinových jídel a omáček, v nichž hrají prim rajčata. Oblíbená je rybí polévka brudet, podobná známému italskému brodettu. Jak již bylo řečeno, slovinská kuchyně v sobě spojila desítky vlivů a kulinárních inspirací do té míry, že by dnes sama mohla být jedinečným příkladem pestré, zdravé a nesmírně nápadité kuchyně. Inspirujte se!

Slovinská houbová polévka

2 brambory (pokrájené na kostičky a povařené), 300 g hub (nejlépe hřibů), 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 21 nasekaných stroužků česneku, 1 lžíce jemně nakrájené cibulky a petrželky, 1 bobkový list, 1 lžíce octa, sůl, majoránka, pepř k dochucení, zakysaná smetana na ozdobení

Pokrájené houby podusíme na másle, zaprášíme moukou a zalijeme asi litrem vody. Vaříme asi 10 minut, přidáme cibulku, česnek a petrželku a povaříme ještě deset minut. Vsypeme brambory, přidáme bobkový list a ocet a necháme vařit posledních deset minut. Dochutíme solí, pepřem a majoránkou.

Tip: Polévku ozdobte na talíři lžící zakysané smetany.

Dušené kuře

1 kg pokrájeného kuřecího masa, 1 lžíce sekané petrželky, 1 posekaný řapík celeru, 2 lžíce másla, 2 lžíce nasekané cibule, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř a majoránka na dochucení a 1 lžíce octa nebo citronové šťávy Kuře vaříme s petrželkou a celerem 30 až 45 minut podle velikosti kousků masa.

Z másla a mouky připravíme jíšku, dochutíme solí, pepřem, majoránkou a octem či citronovou šťávou a zředíme trochou vývaru z kuřete. Vložíme maso a krátce prohřejeme.

Tip: Podávejte s knedlíky nebo širokými nudlemi.

Kynutý ořechový závin (potica)

Na těsto: 60 ml vlažné vody, 250 ml svařeného mléka, sáček sušeného droždí, 1/4 hrnku cukru krupice, 2 lehce ušlehané žloutky, 60 g másla, 1 lžička soli, 4 hrnky hladké mouky Na náplň: 12 lžic svařené smetany, 4 hrnky mletých ořechů, 1,5 hrnku cukru krupice,1 lžička soli, vanilkový extrakt, 4 lžíce másla a strouhanky, 2 bílky

Droždí rozpustíme ve vodě. Přimícháme mléko, cukr, máslo a sůl, 2 hrnky mouky a spojíme. Vmícháme droždí, žloutky a zbylou mouku. Vláčné těsto necháme 10 minut přiklopené na pomoučeném vále, pak je 8 až 10 minut hněteme. Přendáme ho do mísy vytřené olejem a necháme 1,5 hodiny kynout. Pak z těsta vyboucháme vzduch a necháme znovu 45 minut kynout. Na náplň promícháme smetanu, ořechy, cukr a vanilku. Strouhanku osmažíme na másle a vmícháme k ořechové směsi. Zatřeme ušlehané bílky. Těsto rozválíme, potřeme náplní a stočíme na závin, necháme 30 minut kynout. Pečeme 30 až 40 minut potřené máslem v troubě rozpálené na 180 oC.

Tip: Hotový závin pocukrujte.

Brambory se špenátem (blitva)

brambory, špenát, několik stroužků česneku, olivový olej, šťáva z citronu

Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a povaříme v osolené vodě, až změknou. Ještě před tím, než je zcedíme, přidáme očištěný špenát a spolu pár minut povaříme. Následně scedíme. Zalijeme olejem a citronovou šťávou. Přidáme najemno posekaný česnek a ochutíme solí a pepřem.

Tip: Blitvu vyzkoušejte například jako přílohu k rybám nebo pečeným masům. Vaše kulinární umění hned získá nový rozměr!

8.10.2009 13:06 | aktualizováno 15.12.2009 15:01 | Jitka Rákosníková

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.