ZPĚT

8 NEJZDRAVĚJŠÍCH koření a bylinek NA SVĚTĚ

Omezte v kuchyni sůl, cukry a nasycené tuky a nahraďte je kořením a bylinkami, nabádá Bharat Aggarwal, Ph. D., profesor Texaské univerzity a Centra rakoviny v Houstonu. Podle něj se moderní věda navrací k původnímu léčitelství, které může preventivně chránit organismus před civilizačními chorobami.

Chilli papričky – díky látce kapsicin zvyšuje metabolismus, pomáhá spalovat kalorie a oddalovat hlad. Zároveň snižuje riziko žaludečních vředů.

Zázvor – uklidňuje podrážděný žaludek, snižuje bolesti svalů a kloubů, posiluje obranyschopnost organismu a také pomáhá v boji proti rakovině.

Skořice – jedna lžička skořice denně může pomoci vyrovnat hladinu krevního cukru. Je tedy vhodná i pro lidi s cukrovkou 2. typu.

Kurkuma – pomáhá při nachlazení a dýchacích problémech, má hojivé účinky, zmírňuje bolest a potlačuje nádorová onemocnění.

Šafrán – zmírňuje příznaky premenstruačního syndromu (PMS) a deprese, přimíchejte jej do rýže a hned budete mít lepší náladu.

Petržel – jako prevence proti rakovině prsu odborníci doporučují přidávat čerstvou nebo sušenou petrželku do jídla každý den.

Šalvěj – ochraňuje paměť, působí proti nachlazení, bolestem v krku a také poskytuje úlevu od bolestí a žaludečních nevolností.

Rozmarýn – obsahuje účinné antioxidanty, které pomáhají likvidovat v pokrmu bakterie, a tím zabraňuje zkažení masa.

Foto: Profimedia.cz

5.3.2012 9:55 |

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.