ZPĚT

GRILOVACÍ párty

Pozvěte rodinu a přátele a připravte jim rychlé, zdravé a jednoduché pokrmy na grilu. Stačí vám k tomu jen čerstvé maso, zelenina, kvalitní oleje a čerstvé bylinky.

NAUČTE SE GRILOVAT ZDRAVĚ A CHUTNĚ

Pro někoho je grilování věda, pro jiné čistě zábava. Protože se nejedná o příliš zdravý způsob kulinární úpravy, je důležité dodržovat určité zásady. Jak na to? Pamatujte si, že není gril jako gril. Ačkoli dřevo a oheň má své kouzlo, omezte jej na minimum. Tuk odkapávající z pokrmů do plamenů se vrací zpět v podobě karcinogenních látek. Pokud chcete zachovat romantiku, pak zvolte raději kvalitní dřevěné uhlí, nechte jej rozpálit, a teprve až se na něm vytvoří bělavá vrstva, tak grilujte. Ještě šetrnější příprava bude, když použijete grilovací tácky. Pokud se vydáte ve šlépějích zdravého způsobu stravování, pak grilujte na kamenné desce, na vodním nebo elektrickém grilu.

A teď k oblíbenému masu. Vybírejte si kvalitní a zároveň ne příliš tučné kousky, z hovězího masa svíčkovou nebo roštěnku, z vepřového panenku, z kuřecího prsa či stehenní řízky a nezapomeňte na ryby! Lahodný je pstruh, candát, makrela, tuňák nebo losos. Maso včas vyndejte z ledničky, mělo by mít pokojovou teplotu, otřete jej a usušte. Steak nakrájejte rovně přes vlákna na 2 až 3 cm vysoké plátky. Nesolte, nepepřete ani nemarinujte. To vše udělejte až v momentě, kdy maso stáhnete z grilu, nechte asi tak 3 minuty odpočinout a poté můžete potřít marinádou z kvalitního oleje, soli, pepře, bylinek a šťávou z citronu či limetek. Podávejte se zeleninou a celozrnným pečivem.

HAMBURGER NA GRILU S LETNÍM SALÁTEM

Ingredience na 4 porce:
400 g mletého hovězího masa
2 žloutky
1 lžíce hořčice
200 g ředkviček
200 g hrášku
4 jarní cibulky
1 lžíce olivového oleje
šťáva z citronu
sůl, pepř, kadeřavá petrželka

Postup:
Mleté hovězí maso smícháme se žloutky, hořčicí, solí a pepřem, necháme chvilku odstát a poté vytvarujeme hamburgery. Grilujeme z obou stran dozlatova. Mezitím omyjeme ředkvičky a nakrájíme je na kolečka, přisypeme hrášek a nasekanou jarní cibulku. Zakapeme olivovým olejem, šťávou z citronu, dochutíme solí, pepřem a čerstvou petrželkou.
Energetický příjem (v 1 porci): 1074 kJ/256 kcal


HOVĚZÍ STEAK S GRILOVANOU PAPRIKOU

Ingredience na 4 porce:
400 g hovězí roštěné
4 červené papriky
100 g rukoly
50 g listového salátu
2 lžíce olivového oleje
1 citron
1 chilli paprička, sůl, pepř, kadeřavá petrželka

Postup:
Maso nakrájíme na plátky a ugrilujeme z obou stran dozlatova, stačí 5 minut. Papriky rozpůlíme, očistíme od semínek a ogrilujeme. Odstavíme a potřeme marinádou z olivového oleje, šťávy z citronu, soli, pepře, nasekané chilli papričky a kadeřavé petrželky. Ozdobíme listem salátu, ugrilovanou paprikou a rukolou. Podáváme s celozrnným pečivem.
Energetický příjem (v 1 porci): 834 kJ/199 kcal


ZELENINOVÝ SALÁT S HOUBAMI

Ingredience na 4 porce:
200 g nových brambor 200 g lilku
200 g cukety
100 g žampionů
200 g cherry rajčátek
4 jarní cibulky
1 hlavička česneku
2 lžíce řepkového oleje
1 citron
sůl, pepř, petrželka

Postup:
Brambory omyjeme a rozpůlíme, lilek a cuketu nakrájíme i se slupkou na menší kousky, žampiony na plátky. Cherry rajčátka a jarní cibulky necháme celé, česnek a citron rozkrojíme na půl. Vložíme na lávový kámen nebo na grilovací tácek, pokapeme troškou oleje a grilujeme dozlatova. Poté dochutíme šťávou z citronu, solí, pepřem a nasekanou petrželkou. Podáváme jako přílohu.
Energetický příjem (v 1 porci): 514 kJ/122 kcal


JABLKA NA GRILU S JOGURTEM A OŘECHY

Ingredience na 4 porce:
4 menší jablka
200 g bílého jogurtu
40 g vlašských ořechů
40 g medu

Postup:
Jablka rozpůlíme, zbavíme jádřinců a dáme řezem dolů na gril. Necháme zezlatovět, dáme stranou a naplníme bílým jogurtem, nasekanými vlašskými ořechy a dochutíme medem.
Energetický příjem (v 1 porci): 800 kJ/191 kcal


KUŘECÍ ŠPÍZ S RAJČATOVOU SALSOU

Ingredience na 4 porce:
500 g kuřecích prsou
100 g jarní cibulky
2 lžíce olivového oleje
1 limetka
sůl, pepř, bazalka, oregano
250 g rajčat

Postup:
Kuřecí prsa omyjeme, vysušíme a nakrájíme na větší kousky. Cibulku necháme celou nebo rozpůlíme. Střídavě napichujeme na špíz a grilujeme na lávovém kameni dozlatova ze všech stran. Mezitím si připravíme marinádu z olivového oleje, šťávy z limetky, soli, pepře, čerstvě nasekané bazalky a oregana. Ugrilovaný špíz potřeme marinádou. Rajčata omyjeme, nakrájíme na kostičky, přendáme do misky, smícháme se zbytkem marinády a podáváme k masu.
Energetický příjem (v 1 porci): 711 kJ/169 kcal


VEPŘOVÁ PANENKA S CIBULÍ A SALÁTEM

Ingredience na 4 porce:
500 g vepřové panenky
100 g červené cibule
400 g ledového salátu
100 g rukoly
2 lžíce olivového oleje
1 citron
sůl, pepř

Postup:
Vepřovou panenku nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a zprudka ogrilujeme z obou stran. Na gril přidáme jednu půlku citronu a rozkrojené cibulky. Ledový salát omyjeme a rukou natrháme na menší kousky do misky. Přidáme rukolu, zakapeme olivovým olejem, dochutíme šťávou z citronu, solí a pepřem. Podáváme s masem a cibulkou.
Energetický příjem (v 1 porci): 985 kJ/235 kcal


PSTRUH S BYLINKAMI A CITRUSY

Ingredience na 4 porce:
4 malí pstruzi
2 lžíce olivového oleje
1 limetka, 1 citron
sůl, pepř, majoránka, petrželka

Postup:
Ryby omyjeme, osušíme a pomažeme zvenku i zevnitř marinádou z olivového oleje, šťávou z limetky a citronu, soli a pepře. Dovnitř vložíme na plátky nakrájené limetky a citron, snítky majoránky a nasekanou petrželku. Pstruhy grilujeme z obou stran dozlatova, asi 15-20 minut.
Energetický příjem (v 1 porci): 1531 kJ/365 kcal

8.8.2012 9:41 | Jana Vašáková

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.