ZPĚT

Kolik to má kalorií aneb Zásoby na zimu

Máte rádi sterilovanou, nakládanou a jinak konzervovanou zeleninu? Pak si spočítejte, na kolik vás tahle mlsná přijde…

Cibulky sterilované 71 kJ/17 kcal
Sterilovaná červená řepa 104 kJ/25 kcal

Houby v kořeněném sladkokyselém nálevu 69 kJ/16 kcal
Sterilovaná kukuřice 390 kJ/93 kcal

Sterilovaný chřest 63 kJ/15 kcal
Moravanka 134 kJ/32 kcal

Nakládané okurky 130 kJ/31 kcal
Nakládané feferony 234 kJ/56 kcal

Hodnoty jsou uvedeny za 100 g.


STERILOVANÁ ČERVENÁ ŘEPA

Ingredience na 4 sklenice:
* 4 menší červené řepy
* 1 l vody
* 3 lžíce třtinového cukru
* 3 lžíce vinného octa
* špetka soli

Postup:
Červenou řepu omyjeme a vaříme i se slupkou ve vodě do poloměkka, asi tak 10 až 15 minut podle velikosti.
Mezitím si připravíme lák. Vodu přivedeme k varu, přidáme třtinový cukr, ocet a špetku soli a necháme 3 minuty bublat. Poté odstavíme.
Uvařenou řepu oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Vymyté sklenice naplníme řepou, zalijeme lákem až po okraj a uzavřeme víčkem.
Vložíme do hrnce, zalijeme vodou nad okraj, přivedeme k varu, odstavíme a necháme ještě chvilku stát, aby řepa byla měkčí. Po vychladnutí uložíme na chladném a temném místě.

Tip: Do láku zkuste pro zpestření přidat nové koření, fenykl nebo anýz.


HOUBY V KOŘENĚNÉM SLADKOKYSELÉM NÁLEVU

Ingredience na 4 sklenice:
* 2 kg čerstvých hub
* 250 ml octa
* 4 lžíce třtinového cukru
* 1 l vody
* 1 lžička soli
* 1/2 lžičky tymiánu
* 1 bobkový list
* 3–4 kuličky pepře
* 2 kuličky jalovce
* 1 lžička hořčičných semínek

Postup:
Pokud možno menší, celé a pevné jedlé houby očistíme a v mírně osolené vodě povaříme asi 5 minut. Scedíme a opláchneme studenou vodou.
Připravíme si nálev. Vodu smícháme s octem, cukrem, solí a kořením a uvedeme do varu. Odstavíme.
Houby vložíme do sklenic až po povrch a zalijeme horkým nálevem. Uzavřeme a sterilujeme 30 minut při 95 °C.

Tip: K houbám se také hodí mrkev, cibule a plátek křenu.


DOMÁCÍ ČALAMÁDA Z PAPRIK A ZELÍ

Ingredience na 4 sklenice:
* 500 g zelí
* 1 červená paprika
* 250 g hrášku
* 1 větší mrkev
* 1/2 cibule
* 1 l vody
* 250 ml octa
* 4 lžíce třtinového cukru
* 1 lžička soli
* 4 kuličky pepře
* 4 hřebíčky

Postup:
Zelí a papriku nakrájíme na tenké proužky, cibuli a mrkev na kolečka. Vložíme do hrnce a přidáme hrášek.
Vodu na nálev smícháme s octem, cukrem a solí. Přidáme koření, přivedeme k varu a odstavíme. Vychladlý nálev scedíme a nalijeme na zeleninu. Promícháme, zatížíme a necháme stát v chladu asi 24 hodin.
Druhý den čalamádu můžeme sníst nebo dát do zavařovacích sklenic, uzavřít a skladovat na chladném a temném místě.

Tip: Čalamádu připravíte i z červené řepy a rajčat.


NAKLÁDANÉ OKURKY

Ingredience na 4 sklenice:
* 1 kg okurek nakládaček
* 1 l vody
* 250 ml octa
* 3–4 lžíce třtinového cukru
* 2 lžičky soli
* 1 menší cibule
* 1 bobkový list
* 3 kuličky nového koření
* 3 kuličky pepře
* 1 lžička hořčičných semínek
* kopr

Postup:
Okurky omyjeme a dáme do sklenic.
Připravíme si lák z vody, octa, cukru a soli, přivedeme k varu a odstavíme. Zalijeme okurky, přidáme na plátky nakrájenou cibuli a koření. Zavřeme a sterilujeme 20 minut při 80 °C. Poté vyndáme a necháme vychladnout.
Uložíme na chladném a temném místě.

Tip: Obdobně naložíte i feferony, přidat můžete mrkev.


Foto: Ondřej Košík

22.11.2012 8:37 | Jana Vašáková

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda
  1. Lena we

    Lena we předpokládám, že uvedená hodnota je na 100g :-)

    Čtvrtek 19:12

  2. komarovak

    komarovak Ano, jak je psáno. ;-)

    Pátek 06:47

  3. Lena we

    Lena we Nějak jsem to přehlédla, ale už našla :-[

    Pátek 12:55

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.