ZPĚT

Láska k přírodě prochází žaludkem

Jak zanechat na planetě co nejmenší uhlíkovou stopu a zároveň si hýčkat chuťové buňky? Trend ekologicky šetrného jídla ovládá čím dál víc obsah naší ledničky.

Na první pohled vypadají skoro stejně a přitom je mezi nimi přímo propastný rozdíl. Řeč je o potravinách z druhého konce planety, které vyrostly ve skleníku a pak byly dopravované na obrovskou vzdálenost v letadlech, kamionech a lodích.

Vedle nich se o vaši přízeň ucházejí i ty, které vyrostly za rohem a jejichž výroba byla k přírodě šetrnější. Pokaždé, když si v supermarketu hodíte do košíku další položku, nevědomky si vyberete produkt z jedné či druhé skupiny. Chcete při sestavování svého jídelníčku myslet nejen na svou linii, ale i na ochranu přírody? Moderní „ekosvět“ nabízí řadu možností!

Cesta číslo 1: Biopotraviny

Vznikají bez použití pesticidů, umělých hnojiv i genetické manipulace. Ani při zpracování se do nich nedostanou umělá barviva a éčka. Pro planetu jsou požehnáním. Ale o tom, jestli více prospívají i nám, vědci stále vedou diskuse. Podle některých mívají vyšší obsah minerálů a antioxidantů, podle jiných se od běžných potravin obsahem živin nijak výrazně neliší. Váháme tak nad nimi většinou kvůli ceně. Bioprodukty totiž vyžadují více času i práce.

Máte-li na jejich nákup omezený rozpočet, sáhněte po jablkách, jahodách či celeru. Právě ty totiž často v biokvalitě obsahují až o 50 % méně pesticidů.

Cesta číslo 2: Veganství

Vegani se vyhýbají veškerým potravinám živočišného původu. Kromě masa jsou pro ně na černé listině i mléko, jogurt, vejce či med. Jejich stravování proto vyžaduje důkladné plánování. Musejí sledovat, jestli mají dost bílkovin, vápníku, železa a vitaminu B12. V jejich stravě by proto neměly chybět celozrnné výrobky, luštěniny, mandle, oříšky a houby. A v případě nedostatku některých živin je musejí doplnit potravinovými doplňky.

Většina veganské stravy se dá označit jako velmi zdravá, obsahuje totiž dostatek vlákniny, antioxidantů, polysacharidů a vitaminů. A podstatné je i to, že vegany k jejich volbě vede starost o životní prostředí. Při výrobě veganské stravy se totiž spotřebuje osmkrát méně paliv než při živočišné. I potřeba půdy a vody je třetinová a také odpadá nutnost chovu zvířat, která často nežijí v ideálních podmínkách.

Cesta číslo 3: Vegetariánství nebo pescetariánství

Kromě ovoce a zeleniny na svůj stůl vpouštějí i mléčné výrobky a vejce. Chcete-li být přesní, říká se jim laktoovovegetariáni. I jejich strava je spojená s menším rizikem obezity, srdečních chorob nebo cukrovky 2. typu. Strava vegetariána je šetrnější k životnímu prostředí než jídelníček masožrouta a mají k ní blízko i pescetariáni, kteří tyto potraviny občas doplní rybou a mořskými plody.

Ze zdravotního hlediska jde určitě o správnou volbu. Rybí maso totiž obsahuje omega-3 nenasycené mastné kyseliny a spoustu železa. Co se ale týče dopadu na životní prostředí… Věděli jste, že než rybáři uloví jednu tunu ryb, spotřebují často 2000 tun pohonných hmot? Rybolov navíc ovlivňuje celý ekosystém. Obzvlášť problematické jsou krevety. Kvůli ulovení jedné tuny často zahyne 20 tun jiných živočichů. Proto sáhněte raději po tresce merlan, sleďovi či mušlích. Jejich výlov je přece jen šetrnější.

Cesta číslo 4: Bezmasé pondělky

A pro ty, kdo se nechtějí vzdát masa, a přesto by rádi něco pro životní prostředí udělali, je tu možnost pondělků bez masa. Sníte tak totiž až o 15 % méně masa. Tento nápad prosazuje dokonce i OSN a o propagaci se starají také celebrity. Do kuchařky na téma bezmasých pondělků přispěl například hudebník Paul McCartney!

Podle některých odborníků je právě tohle cesta, jak usměrnit uhlíkovou stopu, kterou zanechává naše strava.


Další cesty k ekologickému stravování

Podporujte místní farmáře

Když zvolíte výrobky z vašeho okolí, dostanete na stůl čerstvé produkty, a navíc odlehčíte životnímu prostředí. A nejde jen o pohonné hmoty, které se ušetří, když za vámi jídlo nemusí jet přes půl planety. Při takovém cestování musejí být mnohé potraviny zmrazené, pak rozmrazené, a to jsou procesy, které kromě planety neprospívají ani potravinám.

Propadněte sezonním hitům

Nakupujte především sezonní ovoce a zeleninu. Vitaminové bomby, které právě dozrávají, nemusely vyrůst v umělém skleníku a většinou měly i menší nároky na zavlažování. Navíc je zábavnější nechat se vyvést z každodenní rutiny sezonními lákadly. A další plus je lehký výběr – stačí se projít po nejbližším trhu a hned vidíte, které plodiny právě převažují.

Nakupujte férově

Káva, čaj, čokoláda. To jsou potraviny, na jejichž obalech můžete nejčastěji číst nálepku fair trade neboli férový obchod. Výrobci tím garantují, že při jejich výrobě nepřišli rolníci a dělníci v rozvojových zemích k žádné újmě. Tedy že dostali zaplaceno, výrobce respektoval jejich zvyky, dopřál jim dobré pracovní prostředí a že nedošlo ke zneužití dětské práce.

Zbavte se zbytečných obalů

Chcete ulevit životnímu prostředí a přitom nemáte chuť provést revoluci ve svém jídelníčku? Omezte alespoň nákup potravin v přebytečných obalech, jejichž výroba stojí vodu, energii i pohonné látky. Trvanlivé potraviny, jako je cukr nebo mouka, nakupujte raději ve větších baleních. Jablka nebo rajčata si odvažte na váze a předvážené plastové krabičky ignorujte.

Jezte maso šťastných zvířat

Zajímejte se o to, v jakých podmínkách žila zvířata, kterým vděčíte za svůj oběd. Už to, že se v obchodě zeptáte, z jakého chovu pochází hovězí maso, pomůže změnit uvažování prodejců. Když uvidí, že jsou podmínky chovu pro zákazníky důležité, budou spíše nakupovat od farmářů, kteří dobytku a drůbeži poskytují větší prostor. Dávejte přednost masu označenému „z volného výběhu“ či z „ekochovu“. Kromě jiného bude chutnější!

Vyberte ta správná vejce

Pokud vám leží na srdci blaho slepic, nezapomeňte při výběru vajec v obchodě prozkoumat jejich označení. Dozvíte se z něho mimo jiné i to, v jakých podmínkách konkrétní slípka žila. Obecně platí, že čím nižší číslo na skořápce, tím líp! Nulu mají slepice v odchovech, jednička patří slepicím z volných výběhů, které se pohybují v přirozeném prostředí. Zato dvojka označuje chov v hale a trojka klecový chov.

12.3.2013 7:18 | Hana Soukupová

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda
  1. Kessi

    Kessi dobrý článek, tohle praktikujeme doma již léta, tedy nekupuji vyloženě bio, na to opravdu nemám, ale maso máme max4-5 týdně, přes sezonu kupuji jen naše ovoce a zaleninu a něco si vypěstujeme sami, bez chemických hnojiv a postřiků, doporučuji ;-)

    Neděle 10:19

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.