ZPĚT

Nízko- cholesterolová dieta

Leden je tradičně plný novoročních předsevzetí včetně těch o hubnutí. a právě na začátek roku zařazujeme nízkocholesterolovou dietu často doporučovanou lékaři. proč?

Odpověď je nasnadě. Protože více než 50 % lidí v české republice má zvýšený cholesterol, resp. zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi. Pokud tento údaj převedeme na počet obyvatel, znamená to, že denně takto onemocní přibližně 160 lidí, tedy jeden člověk každých 9 minut.

Má tato dieta smysl jen pro lidi s vyšší hladinou cholesterolu v krvi, nebo i jindy? I když máte hladinu cholesterolu v normě, můžete se takto dietně stravovat v rámci prevence. Jde vlastně o vyvážený systém stravování, který vám pomůže udržet se ve formě a zároveň si můžete být jisti, že nezvýší hladinu cholesterolu.

VYSOKÝ CHOLESTEROL

Pokud máte hladinu cholesterolu již zvýšenou (nad 5,2 mmol/l), je třeba dodržovat zásady nízkocholesterolové diety. Pomocí ní můžete snížit cholesterol na potřebnou úroveň. Pokud je hladina cholesterolu v krvi velmi vysoká, lékař vám jednak předepíše léky na její snížení, a jednak doporučí dietu. Výživová opatření totiž účinek léků podpoří. Nejde tedy o nízkoenergetickou dietu v pravém slova smyslu, ale jde o stravu, která pozitivně ovlivní vaše srdce a celkově zdraví, ale nemusí vést k okamžitému poklesu hmotnosti. V této dietě totiž sice jde o tuky, ale nikoli tolik o jejich množství, ale zásadně jde o jejich původ, resp. o jejich zdroj. Nízkocholesterolová dieta totiž vyměňuje živočišné tuky z mléka a masa za tuky rostlinné a tuky mořských ryb. Nejde tedy ani tak o dietu nízkotučnou nebo dokonce beztučnou dietu, ale o dietu zjednodušeně řečeno složenou z rostlinných a rybích tuků. Nízkocholesterolovou dietu, aby byla úspěšná, je nutno dodržovat dlouhodobě, nikoli tedy 14 dní nebo měsíc. Nejde tedy o žádnou „zaručenou nárazovku“, kterou nasadíte před kontrolou u lékaře, aby vás pochválil za nižší cholesterol. Díky vhodnému složení stravy v této dietě se můžete vyhnout infarktu či mrtvici, zejména pokud těmito nemocemi trpěli vaši rodiče nebo prarodiče - a to už za to určitě stojí. Navíc na nízkocholesterolové dietě si můžete opravdu pochutnat, takže si ji snadno oblíbíte. Vyvážený jídelníček nízkocholesterolové diety zajistí tělu optimální přísun všech základních živin - bílkovin, tuků, sacharidů, vitaminů i minerálních látek. Odborníci se shodují na tom, že bychom neměli jíst více než 300 mg cholesterolu denně. Pokud chceme s nízkocholesterolovou dietou zároveň udělat něco i se svou váhou, pak bychom se měli pohybovat mezi 6 - 7000 kJ za den. v —- Nákup k jídelníčku na týden

100% jablečný džus
100% pomerančový džus
Čočka Balení celozrnných cereálií
Hovězí maso libové
Rybí filé zmražené
Neslazený broskvový kompot
3x ovocný tvaroh
3x nízkotučný jogurt
Zmrazené kuře
Krabička rostlinného tuku
2x balení nízkotučného sýra
2x balení drůbeží šunky
Balení tmavého plátkového chleba
Balení brambor
Balení rýže
Čínské zelí
Sójové maso
Sýr mozzarella

Víte, že… když 40letý muž sníží hladinu svého cholesterolu v krvi o 10 % , znamená to snížení rizika úmrtí na infarkt či mrtvici až o polovinu?

JAKÉ JSOU NEVHODNÉ POTRAVINY? TY, KTERÉ OBSAHUJÍ VELKÉ MNOŽSTVÍ CHOLESTEROLU A TUKŮ. PRÁVĚ TĚM BYCHOM SE MĚLI CO NEJVÍCE VYHÝBAT. DO TÉTO SKUPINY PATŘÍ:

* živočišné tuky (máslo, tavené sýry, sádlo)
* vnitřnosti (mozeček, játra, ledvinky, jazyk atd.)
* tučná masa
* bůček, slanina,
* tučné mléčné výrobky (šlehačka, smetana, smetanový jogurt, smetanové sýry, smetanová zmrzlina)

Tip: Nakupujte čerstvé celozrnné dalamánky, kefírové nápoje, zeleninu a ovoce.

POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ HLADINU CHOLESTEROLU V KRVI

Na našem trhu již existují potraviny, které výrazně snižují hladinu cholesterolu. Tyto potraviny bývají nazývány „funkční“ potraviny, neboť jsou obohaceny o účinnou látku, která má výrazný efekt na lidské zdraví. Svým účinkem na lidské zdraví stojí „funkční potraviny“ na rozhraní mezi potravinou a lékem, ale stále zůstávají potravinou. Vypadají a chutnají jako běžné potraviny a jejich použití se od nich neliší. U tzv. funkčních potravin musí být prokázáno, že jsou účinné a bezpečné pro dlouhodobou konzumaci. U výrobků z rostlinných sterolů a stanolů klinické studie prokázaly, že aktivně snižují hladinu tzv. „špatného“ LDL cholesterolu v průměru o 10 % během tří týdnů, v kombinaci s úpravou životosprávy dokonce až o 15 %. Pro optimální snížení hladiny cholesterolu je doporučeno konzumovat přibližně 2 g rostlinných sterolů, nebo stanolů denně.

Týdenní nízkocholesterolový jídelníček

PONDĚLÍ
SNÍDANĚ: Celozrnný chléb s rostlinným tukem a rajčetem SVAČINA: Nízkotučný jogurt, pomeranč OBĚD: Přírodní hovězí plátek, dušená rýže, okurkový salát SVAČINA: 100% jablečný džus, celozrnný dalamánek VEČEŘE: Brambory zapečené s brokolicí a nízkotučným sýrem, míchaný salát ÚTERÝ

SNÍDANĚ: Celozrnné cereálie zalité polotučným mlékem, mrkev

SVAČINA: Ovocný tvaroh, banán

OBĚD: Kuře na žampionech, bramborová kaše, salát z červené řepy

SVAČINA: Kefír, rajče

VEČEŘE: Čočkový salát s kapií, plátek celozrnného chleba

STŘEDA
SNÍDANĚ: Dalamánek s nízkotučným ovocným jogurtem SVAČINA: Mrkev, 100 % jablečný džus OBĚD: Rybí filé pečené v alobalu s bylinkami, vařené brambory, neslazený broskvový kompot VEČEŘE: Toasty z tmavého chleba s drůbeží šunkou a sýrem, salát z čínského zelí s rajčaty a paprikou ČTVRTEK

SNÍDANĚ: Celozrnné cereálie s polotučným mlékem, 100% pomerančový džus

SVAČINA: Mrkvový salát s jablky, plátek tmavého chleba

OBĚD: Kuřecí steak se šunkou a broskví, brambory, míchaný zeleninový salát

SVAČINA: Nízkotučný ovocný tvaroh

VEČEŘE: Fazolový salát s jogurtovým dresinkem, tmavý toastový chléb

PÁTEK
SNÍDANĚ: Dalamánek s rostlinným tukem a nízkotučným sýrem a rajčetem SVAČINA: Hroznové víno, tvrdý sýr (30 % t. v s.) OBĚD: Bezvaječné těstoviny s kuřecím masem a špenátem, salát s bylinkovou zálivkou SVAČINA: Nízkotučný ovocný jogurt VEČEŘE: Kuřecí prsíčka na šalvěji, vařené brambory, paprika SOBOTA

SNÍDANĚ: Plátek tmavého chleba s florou, šunkou a paprikou

SVAČINA: Ovocný tvaroh, banán

OBĚD: Sójové maso počínsku, šunková rýže, rajčatový salát s balzamikovým olejem

SVAČINA: Jablko

VEČEŘE: Kuřecí závitek, vařené brambory, zeleninová obloha

NEDĚLE
SNÍDANĚ: Celozrnné cereálie s ovocným jogurtem SVAČINA: Ovocný salát, 100% pomerančový džus OBĚD: Kuřecí stehno na česneku, vařené brambory SVAČINA: Rajčata s mozzarellou VEČEŘE: Okurkový salát s jogurtovým dresinkem s koprem, plátek celozrnného chleba Tip: Co je to cholesterol? Cholesterol je látka tukové povahy. Zajímavé je, že cholesterol je látka pro organismus nezbytná, protože je mimo jiné základní stavební jednotkou pro stěny buněk, některé hormony a pro tvorbu žlučových kyselin. —-

Z JAKÝCH POTRAVIN TEDY VYBÍRAT?

* Z mléčných výrobků a mléka vybírejte ty méně tučné druhy - sýry okolo 30 %, lépe 25 % tuku v sušině, jogurty do 3 % tuku, naprosto se vyhýbejte smetanovým druhům mléčných výrobků. Naopak zákysy, šlehaná podmáslí a jogurtová mléka určitě do jídelníčku zařaďte.

* Z tuků vybírejte ty zdravé, tj. kvalitní rostlinné oleje a tuky z nich vyrobené. Rostlinné tuky totiž obsahují výrazně méně tzv. nasycených mastných kyselin, které je třeba omezovat a naopak více tělu prospěšných nenasycených mastných kyselin. Vícenenasycené omega - 3 a omega - 6 mastné kyseliny totiž pomáhají snížit hladinu cholesterolu. Najdete je v rostlinných olejích (slunečnicový, řepkový, lněný) a rostlinných tucích z nich vyrobených, semínkách (slunečnicové, lněné, dýňové), a v tučných zejména mořských rybách (losos, tuňák).

To znamená: zeleninový salát zalijte lžící za studena tlačeného olivového oleje, na chléb si místo másla namažte rostlinný tuk nebo si jím omastěte brambory a jednou týdně nezapomeňte na mořskou rybu.

* Jako ve většině jiných diet i zde se nemusíte omezovat v množství zeleniny a relativně ani ovoce. Většina druhů neobsahuje tolik energie, zato přemíru vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Můžete vybírat z nepřeberných druhů a upravovat na mnoho chutných způsobů. Ovoce konzumujte díky obsahu cukru v něm raději dopoledne, nikoli večer před spaním.

* Potraviny bohaté na vlákninu. Celozrnné pečivo, celozrnné cereálie, luštěniny a již zmíněná zelenina a ovoce jsou bohaté na vlákninu, která zlepšuje trávení a peristaltiku střev a rozpustná vláknina pomáhá i snižovat hladinu cholesterolu.

* Zkuste výrobky s rostlinnými steroly a stanoly - rostlinné steroly a stanoly jsou přírodní extrakty, které se v malém množství přirozeně vyskytují v naší stravě, např. v rostlinných olejích, obilovinách či zelenině. V produktech, které si můžete koupit v obchodech, jsou rostlinné steroly a stanoly v koncentrovaném množství, aby výrazně snižovaly hladinu cholesterolu.

Víte, že… tělo si cholesterol z větší části vyrábí samo v jaterních buňkách, menší část cholesterolu se dostává stravou?

27.1.2009 13:49 | Pavel Suchánek

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.