ZPĚT

Zdravý Fastfood? Jde to!

Potřebujete se rychle najíst nebo nemůžete prostě odolat nějaké té hříšné laskomině? Je to těžké, ale i přesto zkuste nepodléhat reklamě ani svým chutím.

Spíše než momentální touhu po soustu právě osmažených hranolků s tatarskou omáčkou či kečupem se snažte poslechnout svůj rozum, který velí neporušit dietní plán. Vyplatí se vám to.

Každý druhý Čech alespoň občas sáhne po rychlém občerstvení. Děti a dospívající do dvaceti let dokonce fastfood navštěvují pravidelně a stravuje se tam více než osmdesát procent z nich.

Vzhledem k tradici české kuchyně je poměrně složité říci, jestli je horší guláš s knedlíkem a pivem v zakouřeném hostinci, nebo hamburger s kokakolou v čistém a nekuřáckém prostředí některé z fastfoodových restaurací. Pravdou totiž je, že více než prostředí ovlivňuje naše zdraví hlavně to, jak své jídlo jíme.

RYCHLE A JEŠTĚ RYCHLEJI

Výraz „fast food“, tedy rychlé jídlo, se dá vysvětlit různě. Kromě toho, že se ke své porci dostanete během pár minut (stačí vystát malou frontu), svádí vás fastfood bohužel i k rychlé konzumaci. A to je ten největší problém. Jídlo sníte v rychlosti a tělo si nestačí uvědomit, že „své“ už dostalo. Dožaduje se další porce, vždyť pocit nasycenosti se dostavuje až po dvaceti minutách od začátku jídla. A tak jíte dál.

HLAVNĚ KLID

Důležitý je také klid na jídlo. Popadnout párek v rohlíku a hltat jej v poklusu na ulici možná uspokojí okamžitý pocit hladu, avšak vůbec ne zmatené tělo. Autonomní nervový systém vytváří při chůzi takzvanou únikovou reakci – tělo se soustředí na pohyb a zvýší se srdeční činnost. Při jídle se však prokrvuje žaludek a nikoli srdce, hladina adrenalinu je snížená a tělo se plně soustřeďuje na fázi příjmu. Tím, že při jídle jdete, dáváte organismu protichůdné signály. A výsledek? Po takovém jídle je vám těžko, nedochází ke kvalitnímu zpracování jídla, chybí dostatek trávicích enzymů a začne vás pálit žáha. Co radí dietologové? Trváte-li na rychlém občerstvení, alespoň si k tomu sedněte a soustřeďte se na jídlo minimálně po dobu dvaceti minut.

MANAŽERSKÝ SYNDROM

Většina pokrmů ve fastfoodech obsahuje velké množství přepálených tuků, což vede při jejich časté konzumaci ke zvýšení hladiny krevního cholesterolu, čímž se zvyšuje riziko kardiovaskulárních problémů. Připočtěme stres, nedostatek pohybu a přepracování. Není divu, že mladého výkonného manažera skolí infarkt v pětatřiceti letech. Bohužel ve vyspělých zemích nic nového. Jak z toho ven?

ZNÁMKUJTE

Klasický hamburger je bílá houska s mletým orestovaným masem. A jak je známo, bílá houska má vysoký glykemický index (GI). Ten určuje, jak moc potravina zvyšuje hladinu krevní glukózy, která pak nutí tělo vylučovat inzulin, aby se hladina krevní glukózy vrátila zpět do normy. Čím vyšší index, tím větší a prudší zvýšení. Když tělo příliš často zásobujete jídlem s vysokým GI, vytváříte si podmínky pro postupný vznik cukrovky 2. typu. Navíc máte po potravině s vysokým GI brzy hlad. Jak to vyřešit? Sáhněte po jídle s vyšším obsahem vlákniny, a tudíž nižším GI (například po celozrnném pečivu). Vláknina v žaludku nabobtná a dodá tělu pocit nasycenosti na mnohem delší dobu. Podporuje také pohyb střev a jejich vyprazdňování, takže brání vzniku rakoviny tlustého střeva. Celozrnné výrobky tak působí pozitivně hned dvakrát.

Víte, že… … i na první pohled nezdravý hamburger jde připravit tak, aby odpovídal zásadám zdravé výživy? Záleží jen na použitých surovinách a kuchyňské úpravě.

JEDNODUCHÁ ROVNICE

Abyste jeden jediný cheeseburger „vypotila“, musíte absolvovat 39 minut aerobiku, 46 minut tancovat nebo 42 minut hrát volejbal (platí pro ženu vážící 65 kg). Pravidelnou konzumaci „rychlých jídel“ nelze s klidným svědomím doporučit, není-li však vyhnutí, i zde se dají objevit zdravé alternativy. Jednoznačně lepší je se najíst, byť i ne zcela dietně, než své tělo nechat vyhladovět. Nutriční terapeutka Mgr. Iva Belasová z Merrylinky (www.merrylinka.cz) několika běžně dostupným jídlům, která se dají konzumovat „za chůze“, vystavila „vysvědčení“.

HODNOCENÍ JÍDEL

1 – V porovnání s ostatními jídly je tato alternativa relativně zdravá a má i nižší glykemický index.

2 – K tomuto jídlu lze mít menší připomínky, ale pořád to je relativně dobrá volba.

3 – Tak toto je půl na půl, je to takzvaně na hranici. Lze najít dost důvodů, proč to s konzumací tohoto jídla nepřehánět. Má relativně vysoký glykemický index.

4 – Toto jídlo opravdu není příliš vhodné. Obsahuje velké množství cholesterolu a nevhodných tuků. Navíc i velmi malá porce reprezentuje obrovskou energetickou zátěž. Dlouhodobé stravovací návyky spojené s konzumací těchto potravin zvyšují mimo jiné riziko vzniku obezity a vysokého krevního tlaku.

5 – V porovnání s ostatními jídly je toto zcela nevhodné a mělo by být konzumováno opravdu jen výjimečně. Představuje ukázku nezdravého stravování. Je především zdrojem velkého množství tuků (fornetti, hranolky, párek v rohlíku…) nebo jednoduchých sacharidů (kolové a slazené nápoje, lískové oříšky v karamelu). Snad nejhorší je to, že některé tyto potraviny se tváří jako zdravé, a mohou tedy vést k domněnce, že nejíme nic špatného ( lískové oříšky v karamelu). Pravidelná konzumace těchto potravin však představuje reálné riziko vzniku obezity nebo cukrovky 2. typu.

5 LÍSKOVÉ OŘÍŠKY V KARAMELU, JOGURTU A ČOKOLÁDĚ – směs (100 g) – 2280 kJ
5 HRANOLKY (střední porce 92 g, McDonald's) – 1062 kJ
5 CHICKEN ROLL (240 g, McDonald's) – 2381 kJ
4 PIZZA SE SÝREM A SALÁMEM – 1600 kJ v jedné porci (150 g), (vysoká energetická hodnota, větší množství tuků)
5 GYROS (200 g) – 3200 kJ (vysoká energetická hodnota, větší množství tuků)
3 SUŠENÉ MERUŇKY (100 g) – 1000 kJ (vysoký glykemický index)
4 CHEESBURGER (110 g, McDonald's) – 1110 kJ
4 BÍLÁ SÝROVÁ BAGETA – 1500 kJ
3 MILK SHAKE (vanilkový, 240 ml, McDonald's) – 1170 kJ
1 CHEF SALÁT (160 g, McDonald's) – 544 kJ (bez majonézového dresinku)
1 SALÁT COLESLAW (1 porce, KFC) – 800 kJ
4 PÁREK V ROHLÍKU (1 porce) – asi 990 kJ
5 SMAŽENÁ KUŘECÍ KŘIDÉLKA (5 ks, KFC) – 1200 kJ
1 TMAVÁ SÝROVÁ BAGETA – 1700 kJ (varianta bez majonézového dresinku)
2 KUKUŘIČNÝ VAŘENÝ KLAS (1 porce, KFC) – 951 kJ
2 POHANKOVÝ SALÁT (100 g, vařená pohanka, zelenina) – 1200 kJ

Tip: Pokud si fastfood opravdu nemůžete odpustit, zkuste malé porce. Místo dvojitého hamburgeru si dejte klasický, velkou limonádu vyměňte za nejmenší možnou variantu atd. Při konzumaci jídel v rychlém občerstvení je důležité dělat kompromisy. Když už si dáte něco méně zdravého, vykompenzujte to zeleninovým salátem nebo čerstvým džusem.

30.6.2008 22:14 | Jana Nováková

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.