ZPĚT

Hoďte zbytečné kalorie přes palubu!

Toužíte po tom shodit pár kilo, aniž byste museli několik měsíců pojídat jen slunečnicová semínka a naklíčenou čočku? Máme pro vás dobrou zprávu. Pomocí několika triků se vám to skutečně může podařit. Hubněte nenápadně, ale chytře!

1

Jezte pomalu

Výzkumy dokládají, že ženy, které zhltnou své jídlo během deseti minut, zkonzumují o 67 kalorií více než ty, které si svůj oběd užívají kolem třiceti minut. Jen když budete jíst pomalu, dáte svému mozku možnost, aby si uvědomil, že už jste najezená. Pokud to budete praktikovat s každým jídlem, sníte každý den až o 200 kalorií méně.

2

Líná pusa, holé neštěstí

V restauraci se nebojte personál požádat o jídlo, které je připravené zdravým způsobem. Vařené či dušení potraviny jsou mnohem dietnější než smažené. Touto jednoduchou metodou bude každé vaše jídlo o 100 kalorií lehčí.

3

Vajíčka trochu jinak

Začněte namísto vajíček používat jejich náhradu na bázi sójové bílkoviny, kterou seženete v obchodech se zdravou výživou. Ušetříte tak spoustu kalorií, vyhnete se cholesterolu a navíc vám nebude hrozit salmonelóza.

4

Čerstvé ovoce, půl zdraví

Z čerstvého ovoce získáte spoustu blahodárných látek a jen naprosté minimum kalorií. Pomeranče, grepy, jahody, banány anebo víno se můžou proměnit ve skvělou svačinku, kterou navíc nemusíte ani pracně připravovat či balit. Ovoce je navíc zásobárnou vlákniny, která vyvolává pocit sytosti.

5

Šetřte olejem

Přestaňte být velkorysí, co se oleje při smažení týče. Namísto tří lžic si můžete vystačit pouze s polovinou jediné lžíce oleje. Snížíte tím svůj příjem potravy o 100 kalorií. Pomůže také koupit si kvalitní olej s rozprašovačem. Tak se vám podaří ušetřit spoustu tuku, a tedy i kalorií.

6

Nacpěte se vlákninou

Dopřejte si pořádnou cereální svačinku. Vyberte si ale opravdu zdravé cereálie, například otrubové cornflaky. Přidejte třetinu hrnku borůvek, které jsou mimořádně bohaté na antioxidanty, a svačina, která obnáší pouhých 1 6 48 kalorií, je na světě!

7

Jezte hara hachi bu

Tento japonský výraz znamená „jezte jen tak dlouho, dokud se necítíte sytí z 80 %“. Tuto strategii používají obyvatelé ostrova Okinawa, mezi kterými je mimořádně nízký výskyt srdečních chorob, infarktu a rakoviny. Zároveň se také dožívají velice vysokého věku, takže je jejich životní styl zcela jistě chvályhodný. Příbor odložte už v okamžiku, kdy vám žaludek začne vysílat první signály, že začínáte být najezení. Pocit sytosti by se měl dostavit do 15 minut.

8

Zajímejte se o menší porce

Některé restaurace nabízejí menší chody, i když je třeba neuvádějí v jídelním lístku. Navíc si můžete vybrat dětské jídlo, nechat si polovinu porce zabalit na doma nebo si dát místo hlavního chodu dva předkrmy.

9

Vsaďte na menší balení

Čím větší balení, tím víc toho sníte, dokonce o 45 % více. Hned jak přijdete domů, rozdělte velká balení na menší porce. Jedna sušenka má zhruba 107 kalorií, a jakmile otevřete velké balení, těžko se zastavíte dřív, než bude úplně prázdné.

10

Nepodceňujte dresink

Snažte se nezalívat zdravý salát pořádnou porcí tučné zálivky. Dvě lžíce takové zálivky můžou obsahovat až o 100 kalorií více než odtučněná italská varianta. V restauraci si vždy nechte donést dresink zvlášť, radí odborníci. A přidávejte ho do salátu po lžičkách podle potřeby.

11

Salát jako předkrm

Jeden z posledních průzkumů dokazuje, že lidé, kteří patnáct minut před hlavním jídlem spořádají nějaké jídlo s vysokým obsahem vlákniny, jako je například zelenina, snědí o 64 až 107 kalorií méně.

12

Zabalte si sendvič

Celozrnná tortilla má o 60-80 % méně kalorií než dva krajíčky chleba. Proto si raději udělejte netradiční sendvič s sebou, než abyste si ho kupovali v obchodě. 13

13

Nadýchejte objem

Jezte hodně ovoce a zeleniny s vysokým obsahem vody a budete přijímat až o 24 % kalorií méně za den, alespoň soudě podle jedné ze studií. Jednoduchý TRIK: Přihoďte do těstovin hrnek zeleniny a uberte pár nudlí. Jídlo bude zdravější, ale zato méně kalorické.

14

Více kuchyně, méně restaurací

Studie texaské univerzity uvádí, že ženy snědí až o 226 kalorií a 10 gramů tuku více, když jedí v restauraci. To vysvětluje i fakt, že jsou dnes porce až pětkrát větší než dříve. Navařte si proto o víkendu větší množství svého oblíbeného jídla, to pak naporcujte a uložte do plastikových obalů. Během týdne pak nebudete muset za večeří do restaurace.

15

Zapomeňte na smažení

Dušené maso a zelenina jsou mnohem zdravější než připravená na oleji či másle. Když namísto dvou lžic oleje použijete dvě lžíce vývaru, uspoříte přes 200 kalorií.

16

Držte se ryb

Tuňáka v oleji vyměňte za tuňáka ve vlastní šťávě a ušetříte 73 % kalorií. Navíc - průzkumy dokazují, že lidé, kteří obědvají rybu namísto tmavého masa, snědí až o 75 kalorií méně.

17

Zamilujte se do trouby

Pečení a grilování patří k nejzdravějším metodám přípravy jídel a snižují obsah tuku. Například grilovaný losos obsahuje oproti smažené verzi o 120 kalorií méně. Z pečeného kuřete se pak navíc vyplatí sundat kůžičku. Zbavíte se tím 40 kalorií a 6 g tuku.

26.1.2009 13:10 | aktualizováno 21.12.2009 15:51 | Ilona Laužanská

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.