ZPĚT

Nahlédněte pod televizní pokličku

Pořad jste to, co jíte, značnou si vydobyl oblibu. Jak ale vzniká pořad, v němž lidé diváckou možná usilují o splnění úkolu - zbavit nejtěžšího se nadváhy?

JAK SE TOČÍ TV POŘAD

Za jednou hodinou zajímavé televizní podívané se skrývají celé dny práce. Ale postaráno je i o zábavu, takže se chvílemi zdá, že se sešla spíš skupinka přátel než lidé, které čeká celodenní dřina. DIETA byla u toho, když se natáčelo několik dílů pořadu Jste to, co jíte. A tak pro vás máme pár televizních perliček.

KOHO VYBEREME?

Přijde vám, že výběr účinkujícího musí být to nejsnazší? Chyba. Na casting se sice hlásí spousta lidí, jak ale říká dramaturgyně pořadu Veronika Zounková, může se stát, že ten správný typ prostě nedorazí. Pak se jde ten pravý hledat do ulic. Podle čeho se ti správní účinkující vybírají? „Podle typu, osobnosti, osobního kouzla atd. Případné respondenty hodnotí několik odborníků, takže se daří celkem dobře vyvarovat nějakých extrémně subjektivních hodnocení,“ vysvětluje Veronika Zounková.

A CO DÁL?

Ještě před samotným natáčením se tvůrci pořadu sejdou nejen s vybraným člověkem, ale i s jeho blízkými, zajedou si na obhlídku bytu či domu, několik hodin stráví rozhovory s budoucím účinkujícím a lidmi z jeho okolí. To aby byla jistota, že výběr byl správný. A může se natáčet. Logicky se začíná tím, co vypadá nejdrastičtěji - takže testy u Petra Havlíčka a také kontrolou ledničky a spíže a nemilosrdnou likvidací všeho nezdravého. Může se stát, že lednice i spíž pak zejí prázdnotou… Ovšem pozor, to, co v televizi vypadá jako situace, u níž náhodou byla kamera, je ve skutečnosti velmi pečlivě připravené. Každému záběru předchází porada, jak co natočit, a není výjimkou, že se natáčení přeruší, protože: „tak to neříkej, už se moc smějete, stoupni si spíš takhle…“, úprav je víc než dost.

JDEME DO FINÁLE

Natáčení s jedním účastníkem zabere i několik dnů. Natáčí se totiž i ve chvílích, kdy účinkující nic netuší - jde o tzv.přepadovky a kontroly nového stravovacího režimu. Když je vše natočeno, přichází ke slovu střihač, píšou se komentáře a dolaďuje se, abychom si my diváci přišli na své.

ŘEKNI MI, CO JÍŠ...

První se kontroluje lednice. Nejsou v ní náhodou schované potraviny, které by kila nejen neubraly, ale dokonce přidaly?

NOVÝ ÚČASTNÍK

Tentokrát pomůže paní doktorka Cajthamlová Jánu Šnircovi, který žije v Praze. Hned na začátku kontroluje zásoby a nekompromisně vyhazuje všechno, co škodí. Uzeniny, práškové polévky či omáčky nebo příliš „chemická“ jídla musejí pryč!

NEZBYTNÉ PORADY

Dramaturgyně Veronika Zounková s výživovým poradcem Petrem Havlíčkem domlouvá, co se bude dít. Odkud kdo přijde, kde se zastaví, kam se podívá, co přibližně řekne - to všechno je nutné vědět dopředu. Prostor ale zbyde i na improvizaci.

ODMLOUVAT SE NESMÍ

Doktorka Cajthamlová se vždy snaží jít cestou oboustranné dohody. Při kontrole zásob ale námitky nepřipouští. Konečně, snaží se účinkujícím pomoci.

JAKO VE SCI-FI

Měření u Petra Havlíčka chvílemi připomíná vědecko-fantastické filmy. Aspoň je o čem žertovat.

JAK JSME NA TOM?

Petr Havlíček musí panu Šnircovi změřit množství tuku v těle. Zjistí také, jak je na tom se svaly a kondicí. Pro srávný dietní režim to je nezbytné.

26.11.2008 14:00 | aktualizováno 21.12.2009 15:32 | Jana Přikrylová

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.