ZPĚT

Nebezpečí slavnostní kuchyně

Vánoce mohou být pro lidi trpící potravinovou alergií obdobím odříkání. V cukroví se totiž nachází řada surovin, které patří mezi největší alergeny doby.

Předpokládá se, že potravinovou alergií trpí 2 až 4 % dospělých lidí. U dětí do 3 let věku se mluví dokonce o 8 %. Tato nepřiměřená reakce imunitního systému na bílkoviny, jež jsou obsaženy v potravinách, se může týkat každého z nás. U někoho se projeví již v dětství a časem vyhasne, u jiných zase až během dospělosti. Ve všech případech je to určité omezení, které s sebou nese ne vždy příjemná opatření, jako je např. „protialergická“dieta.

Potravinová alergie ve zkratce

Potravinová alergie se projevuje bezprostředně po požití alergenu, někdy až za den nebo třeba až za týden. Nepleťte si ji však s potravinovou nesnášenlivostí (intolerancí), kdy organismus těžce tráví např. laktózu (mléčný cukr) nebo lepek. Sama o sobě může ovlivnit i další alergická onemocnění, jako je např. atopický ekzém, alergická rýma a astma. U lidí alergických na pyl se může objevit potravinová alergie, této kombinaci se říká zkřížená alergie nebo také orální alergický syndrom.

Mezi nejznámější potravinové alergeny patří:

• kravské, kozí a ovčí mléko, výrobky z mléka

• vejce a mouka

• sladkovodní i mořské ryby, mořští živočichové

• sója, výrobky ze sóji a sójové mléko

• uzeniny a výrobky obsahující maso

• zelenina (celer, kapusta, chřest, žampiony, cibule, hrášek, paprika, ředkvička, křen, rajče)

• ovoce (citrusové plody, exotické ovoce)

• ořechy (vlašské, mandle, pistácie, kešu, lískové, burské)

• koření

Éčka a alergie

V posledních letech se mluví i o nesnášenlivosti na některé přídavné látky, které se používají při výrobě potravin. Mezi hlavní alergeny patří umělá barviva, některé konzervanty, jako např. kyselina benzoová a benzoáty a glutamáty. Jejich rozdělení do skupin a označení naleznete na http://www.ceff.info. Při čtení informací uvedených na obalu potravin si dávejte pozor především na tato éčka:

Konzervanty (E 210–219) – alergická reakce (dermatitida) může vzniknout po styku těchto látek s pokožkou. Otázkou zatím zůstává, zda mohou způsobit reakci i po jejich konzumaci.

Siřičitany (E 220–228) – mohou způsobit nežádoucí kožní reakci. Naleznete je např. u konzervované zeleniny, sušeného ovoce a výrobků z mořských živočichů.

Umělá barviva (E 102, E 104, E 110, E 122, E 124 a E 129) – dávají se do souvislosti s hyperaktivitou dětí, ale také s ekzémem a rozvojem astmatu. Přidávají se hlavně do sladkostí.

Glutamáty (E 621–625) – při vyšší konzumaci a častém užívání mohou působit alergické reakce, bolesti hlavy, nevolnost, závratě nebo třeba tlak na prsou. Působí jako dochucovadlo u řady potravin.

Příznaky potravinové alergie i intolerance mohou být:

• kožní projevy (kopřivka, vyrážka, atopický ekzém)

• trávicí problémy (zvracení, průjem, bolesti břicha, krev ve stolici)

• dýchací potíže (častý výskyt zánětu dýchacích cest, zvětšení hrtanu nebo jazyka, alergická rýma, astma, OAS – orální alergický syndrom)

• v nejhorším případě se alergická reakce může projevit životu nebezpečným anafylaktickým šokem- v takovém případě je potřeba ihned zavolat lékaře

Navštivte lékaře včas

Pokud máte podezření na potravinovou alergii, je třeba vyhledat alergologa a imunologa v jedné osobě a absolvovat patřičná vyšetření. Celkové a pro alergen specifické imunoglobuliny E (IgE) se zjišťují na základě kožních testů a z krevního odběru. Důležité jsou i respirační testy a celková diagnostika, tedy genetické předpoklady, informace o prostředí, ve kterém člověk žije, zda kouří apod. Podle výsledků zvolí lékař léčbu a doporučí vyloučení alergenů ze stravy.

Užijte si Vánoce s chutí a ve zdraví

To, že jste na něco alergičtí, nemusí nutně znamenat, že si Vánoce neužijete tak jako ostatní. Stačí, když při pečení cukroví nahradíte váš alergen jinou surovinou. Nechte se inspirovat a prohlédněte si recepty na vánoční cukroví bez alergenů na http://www.potravinova-alergie.info.

Bez mléka – mléko v receptech nahradíte rýžovým či sójovým mlékem.

Bez vejce – nahradit jej můžete hraškou nebo tak, že místo něj přidáte o něco více prášku do pečiva, sody nebo droždí.

Bez lepku – využijte dnes již běžně dostupnou pohankovou, amarantovou, rýžovou či kukuřičnou mouku.

Bez ořechů – ty můžete nahradit upraženými a pomletými ovesnými vločkami, ořechovou chuť má i žitná mouka.

Tip Diety: Pokud si s pečením nevíte rady nebo nemáte čas jej řešit, objednejte si vánoční cukroví určené speciálně pro alergiky v Cukrárně panny Johany. V jejím sortimentu naleznete výrobky bezlepkové, bezvaječné, bezlaktózové, bezmléčné, bez cukru i bez ořechů. Více se dozvíte na http://www.cukrarna-johana.cz/

15.12.2011 10:17 | Jana Vašáková

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.