ml
melta
250–300 ml nebo jiného kávovinového nápoje
250
ml
kvásek
hustý žitný
2
lžička
cukr
Postup přípravy receptu
Meltu necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Kvásek odměřujeme zamíchaný, aby v něm nebyly bubliny. Do domácí pekárny dáme nejprve Meltu, pak kvásek, rozdrobíme na to droždí a posypeme cukrem (v tomto případě nelze použít odložený start. Pak dáme obě mouky, uděláme do ní důlek a nasypeme tam sůl a zahrneme. Nakonec můžeme přidat kmín.
Těsto je dost husté a lepkavé, tak je možné, že ho bude mít pekárna problém uhníst. V tom případě jí musíme pomoci ručně. Těsto by mělo kynout 2 hodiny v teple, nebo přes noc ve studenu. Pečeme 70 minut. Pokud nemáme pekárnu, tak můžeme péct v troubě asi při 180 °C ve formě vyložené pečicím papírem.
Z vlažného mléka, medu, případně lžičky mouky připravíme kvásek a zaděláme jím těsto (podmáslí také lehce ohřejeme).…
více o Domácí tmavý chléb s ořechy
Připravíme si kvásek (rozdrobené droždí zalijeme trochou vlažného mléka se špetkou cukru), mouku dáme do mísy a přidáme…
více o Slaný závin s vinnou klobásou
Toto množství je na jeden dort, doma ale dělám 2 naráz. Jednak protože se jeden rychle sní a dělat z dvojité dávky je i…
více o Mandlový dort s meruňkami
Omytý lilek nakrájíme na větší kostky, osolíme, dáme do sítka a necháme 30 min "vypotit". Poté ho důkladně opláchneme…
více o Pikantní losos na zelenině
Smetanu, vejce a olej rozmícháme v misce. Přidáme mouku, cukr, prášek do pečiva a řádně promícháme do řídkého, hladkého…
více o Rychlá buchta z kysané smetany