ml
melta
250–300 ml nebo jiného kávovinového nápoje
250
ml
kvásek
hustý žitný
2
lžička
cukr
Postup přípravy receptu
Meltu necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Kvásek odměřujeme zamíchaný, aby v něm nebyly bubliny. Do domácí pekárny dáme nejprve Meltu, pak kvásek, rozdrobíme na to droždí a posypeme cukrem (v tomto případě nelze použít odložený start. Pak dáme obě mouky, uděláme do ní důlek a nasypeme tam sůl a zahrneme. Nakonec můžeme přidat kmín.
Těsto je dost husté a lepkavé, tak je možné, že ho bude mít pekárna problém uhníst. V tom případě jí musíme pomoci ručně. Těsto by mělo kynout 2 hodiny v teple, nebo přes noc ve studenu. Pečeme 70 minut. Pokud nemáme pekárnu, tak můžeme péct v troubě asi při 180 °C ve formě vyložené pečicím papírem.
Z vlažného mléka, medu, případně lžičky mouky připravíme kvásek a zaděláme jím těsto (podmáslí také lehce ohřejeme).…
více o Domácí tmavý chléb s ořechy
Povidla rozvaříme s 200 ml vody, přidáme koření a lžíci strouhanky a vaříme do zhoustnutí. Ořechy umeleme a smícháme s…
více o Nákyp s povidly a ořechy
Rajčata nakrájejte na plátky a povařte při 750 W po dobu 6–8 minut, dokud se slupka neodděluje sama. Rajčata oloupejte…
více o Tomatová polévka – Jet Chef
Brambory vložíme do hrnce s vodou a ve slupce vaříme doměkka. Měkké brambory slijeme, necháme vychladnout, oloupeme a…
více o Klasický bramborový salát
Nejprve si připravíme zálivku. Cibuli nakrájíme najemno, smícháme s olejem (cca 2 lžíce), osolíme a vytrvale mícháme v…
více o Ledový salát s extra zálivkou