Nejprve začneme kváskem – do 2 lžic mléka dáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí, necháme vzejít. Mezitím si ohřejeme půl litru jakékoliv tekutiny – voda, mléko nebo podmáslí. Smícháme sypké suroviny, přidáme lžíci octu, půl litru vlažného mléka, kvásek a uděláme těsto. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
Po hodině přendáme na plech s pečicím papírem a troubu předehřejeme na 220 stupňů. Bochník necháme ještě 30 minut kynout na plechu.
Pak pečeme 15 minut na 220 stupňů, poté ubereme a dopékáme 35–45 minut na 200 stupňů. V průběhu pečení 2–3x potřeme olejem nebo osolenou vodou.
Prakticky hned, jak ho vyndáme z trouby, je fajn ho zabalit do vlhké utěrky. Krájíme až po úplném vychladnutí, nejlépe druhý den.
Rozmrazíme sekanou a dáme vařit rýži. Na oleji zesklovatíme cibuli nakrájenou na jemno, vymáčkneme do ní sekanou z toho…
více o Rizoto s kuřecí sekanou
Slaninu nakrájíme na drobné kousky cca 1x1 cm a orestujeme, přidáme osolené kuřecí maso restujeme. Rajče nakrájíme na…
více o Mexická quesadilas se salsou
Pokud pečete občas kuře jen tak se slaninkou a cibulí, vždy něco zbyde. Tyto zbytky obereme a vložíme zpět do pekáčku…
více o Bramboláda se zbytky kuřete