Nejprve začneme kváskem – do 2 lžic mléka dáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí, necháme vzejít. Mezitím si ohřejeme půl litru jakékoliv tekutiny – voda, mléko nebo podmáslí. Smícháme sypké suroviny, přidáme lžíci octu, půl litru vlažného mléka, kvásek a uděláme těsto. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
Po hodině přendáme na plech s pečicím papírem a troubu předehřejeme na 220 stupňů. Bochník necháme ještě 30 minut kynout na plechu.
Pak pečeme 15 minut na 220 stupňů, poté ubereme a dopékáme 35–45 minut na 200 stupňů. V průběhu pečení 2–3x potřeme olejem nebo osolenou vodou.
Prakticky hned, jak ho vyndáme z trouby, je fajn ho zabalit do vlhké utěrky. Krájíme až po úplném vychladnutí, nejlépe druhý den.
Očištěné a nakrájené žampiony podusíme na másle, osolíme, okořeníme a zalijeme vroucí vodou z konvice. Přidáme kostky…
více o Krémová žampionová polévka
Kuřecí plátky si osolíme a opepříme z obou stran. V misce smícháme sojovou omáčku s grilovacím kořením a každý plátek z…
více o Kuřecí s broskví a sýrem
Osmahneme cibuli, vložíme na nudličky nakrájená játra a necháme smažit 15 min. na středním ohni. Poté vložíme zeleninu…
více o Kuřecí játra se zeleninou
V hrnci rozehřejeme máslo s olejem, přidáme nastrouhané mrkve a orestujeme. Mrkev pustí zlatavou barvu, kterou polévku…
více o Květáková polévka s mrkví
Tvaroh vmícháme s pomazánkovým máslem, rumem a polovinou cukru. Zbylí cukr přidáme do horkého espresa, přimícháme likér…
více o Banánovo-kávové tiramisu