Do mouky, kam dáme špetku soli, uděláme důlek, nadrobíme kvasnice, zasypeme je cukrem a zalijeme vlažným mlékem (asi 200 ml). Přidáme rozpuštěné vlahé máslo, citronovou kůru, žloutky, vejce a dobře zpracujeme a propracujeme těsto. Zaděláme utěrkou a dáme kynout na teplé místo asi tak 2 hodiny.
Jakmile vánočka nabyde na objemu, znovu propracujeme a dáme chvilku kynout. Potom ji vyndáme na pomoučený vál, posypeme rozinkami, mandlemi a ořechy. Zapracujeme do těsta, zaděláme ji mísou a necháme asi půl hodiny.
Plech s vyšším okrajem vyložíme alobalem, vymažeme máslem, položíme upletenou vánočku, konce sepneme špejlí a necháme ještě asi 10 minut odpočinout. Potom potřeme vejcem a dáme péct do vyhřáté trouby na 150 °C 1 hodinu. Zpočátku troubu neotvíráme, až za půl hodiny plech otočíme, aby byla vánočka stejnoměrně upečená. Když začne moc tmavnout, zaděláme ji alobalem.
Cibule oloupeme a nakrájíme na hrubo. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Půlku cibule dáme na dno pekáčku.…
více o Pečené vepřové koleno na zelí
-smícháme mouku, kypřící prášek, (granko) a cukr
-přidáme vejce
-přidáme mléko, olej a dobře promícháme
-vložíme do…
více o Rychlá buchta do mikrovlnky
Předem namočené kroupy dáme do vývaru, přidáme na drobno nakrájenou cibuli, nakrájenou kořenovou zeleninu, opepříme, a…
více o Polévka z uzeného masa II.