Domácí tlačenka

3

hodnoceno: 4
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 50
      g cibule syrová
    • 80
      g sůl
    • 30
      g česnek
    • 1
      špetka majoránka
    • 10
      g pepř mletý
    • 3
      g nové koření mleté
    • 0,5
      l vývar nemastný
    • 2
      kg vepřové maso z plece, krkovice, kolen
    • vepřové nožičky
    • 2
      kg vařené maso tučné – z hlavy nebo laloku
    • 400
      g vepřová játra
    • 500
      g vepřové kůže vařená – získaná při stahování sádla
    • 100
      g vepřový jazyk

Postup přípravy receptu

  • Pro přípravu tlačenky uvaříme maso tak, aby zůstalo poněkud tužší. Játra uvaříme doměkka, kůže a nožičky hodně doměkka. Maso vykostíme a necháme vychladnout, maso z hlavy zbavíme ušních chrupavek, vše nakrájíme na kostky o hraně 1–2 cm, vařená játra na menší kostičky. Maso z nožiček, kůži a syrová játra pomeleme, vložíme do velké mísy, zalijeme odmaštěným vývarem, ve kterém jsme rozmíchali koření s trochou soli, a dobře promícháme.
  • Směs plníme do pečlivě vypraného žaludku a papírových obalů, dobře zavážeme, vložíme do vařící polévky nebo vody, přivedeme k varu a propíchneme čistou špejlí (tím je zbavíme vzduchu). Teplotu snížíme na 90 °C a vaříme 2–2,5 hodiny.
  • Uvařenou tlačenku vložíme do studené vody, opláchneme, položíme na vál, téměř vychladlé obrátíme, zatížíme prkénkem a necháme zcela vychladnout.

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: