dl
smetana ke šlehání
nebo na vaření, případně dle chuti i zakysaná smetana
Krutony z dýně:
pečící papír
dýně
pokrájená na kostičky
sůl
pepř mletý
olej
Postup přípravy receptu
Na másle nebo oleji necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, pak přidáme nakrájenou nebo nastrouhanou dýni, kterou také orestujeme. Dýni osolíme, poprášíme kořením, promícháme, přidáme oloupanou a pokrájenou bramboru a zalijeme malým množstvým vývaru - tak, aby byla dýně ponořená a necháme vařit doměkka. Po uvaření vše rozmixujeme na hladký krém, který dle potřeby zredukujeme na požadovanou hustotu smetanou a vývarem. Dochutíme solí a pepřem dle chuti.
Krutony: dýni pokrájíme na kostičky, které dáme v jedné vrstvě na plech s pečícím papírem. Osolíme, opeříme a zakapeme malým množstvím oleje. Dáme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova za občasného promíchání.
Polévku nandáme na talíře a do jejich středu uděláme z dýňových krutonků malé hromádky.
Do části vlažného mléka rozmícháme trochu mouky, přisladíme 1 lžící cukru a rozdrobíme droždí - necháme vzejít kvásek. …
více o Cukrářská vánočka (mazanec)
Čajové šálky (6 ks) důkladně vymastíme (Herou či jakýmkoli podobným tukem) a důkladně vysypeme strouhankou. Sýr najemno…
více o Smažený sýr bez smažení
Nakrájené houby lehce osmahneme na rozpuštěném másle, osolíme, zalijeme vodou (asi 3/4 litru) a za občasného promíchání…
více o Houbová omáčka smetanová