dl
smetana ke šlehání
nebo na vaření, případně dle chuti i zakysaná smetana
Krutony z dýně:
pečící papír
dýně
pokrájená na kostičky
sůl
pepř mletý
olej
Postup přípravy receptu
Na másle nebo oleji necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, pak přidáme nakrájenou nebo nastrouhanou dýni, kterou také orestujeme. Dýni osolíme, poprášíme kořením, promícháme, přidáme oloupanou a pokrájenou bramboru a zalijeme malým množstvým vývaru - tak, aby byla dýně ponořená a necháme vařit doměkka. Po uvaření vše rozmixujeme na hladký krém, který dle potřeby zredukujeme na požadovanou hustotu smetanou a vývarem. Dochutíme solí a pepřem dle chuti.
Krutony: dýni pokrájíme na kostičky, které dáme v jedné vrstvě na plech s pečícím papírem. Osolíme, opeříme a zakapeme malým množstvím oleje. Dáme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova za občasného promíchání.
Polévku nandáme na talíře a do jejich středu uděláme z dýňových krutonků malé hromádky.
Ohřejeme si mléko. Z trochy mléka, 3 lžic cukru, nadrobených kvasnic a trochy mouky si připravíme kvásek, který necháme…
více o Kynuté tvarohové koláče
Do teplého oleje vsypeme postupně kolečka cibule, zrnka kukuřice, kousky hub i pórku a krátce podusíme. Ochutíme solí,…
více o Cibulový salát s houbami
Jako mnoho jiných, i mne inspiroval film Slavnosti sněženek, kde se dva myslivecké spolky hádají, jestli kance udělají…
více o Kanec se šípkovou omáčkou