Namočíme rozinky. Do pekárny dáme vlažné mléko, rozdrobíme droždí, přidáme 1 lžíci cukru, promícháme a posypeme lžičkou hladké mouky. Zapneme program těsto. Rozehřejeme máslo, smícháme mouku se zbylým cukrem, vanilkovým cukrem, solí a citronovou kůrou. Jakmile pekárna začne míchat, vsypeme mouku, přilijeme máslo a žloutek. Po zvukovém signálu přidáme okapané rozinky.
Po doběhnutí programu na vále uděláme 2 bochánky a na plechu pod ubrouskem necháme ještě kynout (asi 45 minut). Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlemi a dáme péct. Pečeme v předehřáte troubě na 190 °C 15 minut, poté snížíme na 150 °C a dopékáme 30 minut.
Bochánky nejsou moc sladké ani hutné, ale dobře se krájí a mažou máslem a marmeládou.
Naklepané hovězí řízky osolíme, opepříme, poctivě namažeme hořčicí. Mírně vymačkané zelí dáme na jeden konec, maso…
více o Španělské ptáčky trochu jinak
Květák rozdělíme na větší růžičky a necháme uvařit do měkka v mírně osolené vodě. Žampiony nakrájíme na drobné kousky.…
více o Květákové placky se žampiony
Uvaříte těstoviny, propláchnete studenou vodou a necháte okapat. V salátové míse je promíchejte se 2 lžícemi oleje.…
více o Těstovinový salát se šunkou
Cibuli a anglickou slaninu pokrájíme na kostičky a společně orestujeme. Přidáme propláchnuté červené fazole (bez nálevu…
více o Bretaňský fazolový salát