Namočíme rozinky. Do pekárny dáme vlažné mléko, rozdrobíme droždí, přidáme 1 lžíci cukru, promícháme a posypeme lžičkou hladké mouky. Zapneme program těsto. Rozehřejeme máslo, smícháme mouku se zbylým cukrem, vanilkovým cukrem, solí a citronovou kůrou. Jakmile pekárna začne míchat, vsypeme mouku, přilijeme máslo a žloutek. Po zvukovém signálu přidáme okapané rozinky.
Po doběhnutí programu na vále uděláme 2 bochánky a na plechu pod ubrouskem necháme ještě kynout (asi 45 minut). Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlemi a dáme péct. Pečeme v předehřáte troubě na 190 °C 15 minut, poté snížíme na 150 °C a dopékáme 30 minut.
Bochánky nejsou moc sladké ani hutné, ale dobře se krájí a mažou máslem a marmeládou.
Maso omyjeme, prošpikujeme nudličkami párků, osolíme a opepříme. Cibuli nakrájenou nadrobno osmažíme na oleji, maso na…
více o Frankfurtská hovězí pečeně
Roláda: ušleháme zvlášť bílky - doporučuji se špetkou soli (jsou tužší), v další míse ušleháme žloutky s vodou, přidáme…
více o Šarlota aneb roládkový dort
Mouku smícháme s pepřem a majoránkou, játra překrájíme na půlky. Jednotlivé kousky obalíme v mouce s kořením, zavineme…
více o Zapečená (nejen) krůtí játra