Očištěnou zeleninu nakrájíme na tenké nudličky a přidáme oloupaný, jemně nasekaný česnek. Vložíme do vody a 10 minut vaříme. Potom přidáme masox a ještě 5 minut vaříme. Mezitím prosijeme na vál mouku, do níž rozklepneme vejce. Přidáme muškátový květ, polovinu jemně usekané petrželky a lžíci vody. Vypracujeme řídké těsto, přidáme sýr a prohněteme. Těsto rozválíme na slabou placku (asi 1 mm) a necháme zhruba 20 minut schnout. Potom placku rozkrájíme na pruhy přibližně 5 cm široké. Poskládáme je na sebe a nakrájíme z nich nudle. Nasypeme je do vroucí vody a asi 3 minuty vaříme. Pak je scedíme a propláchneme studenou vodou. Nudle dáme do horké polévky a přidáme zbylou usekanou petrželku. Podáváme v miskách.
Připravíme si kvásek (rozdrobené droždí zalijeme trochou vlažného mléka se špetkou cukru), mouku dáme do mísy a přidáme…
více o Slaný závin s vinnou klobásou
Nastrouhané vejce promícháme se sýrem a ochutíme troškou soli a nasekanou pažitkou.
Podáváme s celozrnným pečivem (60g)
více o Vajíčková pomazánka s pažitkou
Marináda na 2-3 krkovice:
- 1 cibule
- 1 strožek česneku
- 3 lžíce hořčice
- 1 dl piva ( desítku, 12 je moc hořká)
…
více o Krkovice v pivu podle Terči