Konfitovaná kachní stehna s červeným zelím a bramborovými noky

3.5

hodnoceno: 2
Příprava: 600 minut
Porce: 4
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Kachní stehna
    • 1
      ks cibule
    • 1
      snítka rozmarýn čerstvý
    • 1
      špetka drcený kmín místo rozmarýnu
    • 1
      lžíce hrubá sůl
    • 4
      ks kachní stehna
  • Červené zelí
    • 1
      špetka sůl
    • 100
      ml červené víno
    • 100
      g šalotka
    • 1
      lžíce bílý vinný ocet
    • 600
      g červené zelí
    • 1
      špetka pepř celý čerstvě namletý
    • 3
      ks jablka
    • 2
      lžíce kachní sádlo
    • 4
      lžíce cukr krupice podle toho, jak jsou jablka sladká
  • Bramborové noky
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      ks vejce
    • 1
      ks žloutek
    • 1
      kg vařené brambory
    • 1
      miska hrubá sůl pokud brambory pečeme

Postup přípravy receptu

  • Kachní stehna očistíme, opláchneme, osušíme a osolíme. Dáme do pekáčku, posypeme bylinkami a cibulí, přikryjeme a necháme přes noc odležet. Druhý den vytáhneme stehna ze soli a vložíme do čistého pekáčku. Přidáme bylinky a česnek.
  • Pekáček přikrytý alobalem vložíme do trouby a pečeme při 160 °C doměkka (cca 2–⁠3 hodiny dle velikosti stehen a stáří drůbeže).
  • Nepřiléváme vodu, během pečení se rozpustí kachní tuk a v něm se stehna upečou.
  • Z pekáčku vylijeme výpek, přilijeme max 100 ml vody a při 190 °C dopečeme kůrku dokřupava –⁠ maximálně 10 minut. Během této poslední fáze můžeme potírat stehna medem.
  • Kachní stehna –⁠ konfitovaná
  • Příprava je stejná jako u tradičního pečení, ale kachnu zaléváme kachním sádlem, přikryjeme alobalem a konfitujeme na 100 stupňů cca 8 hodin.
  • Před podáváním dáme do trouby na 200 stupňů na gril nebo horký vzduch na cca 10 minut, aby se udělala kůrka.
  • Šťáva –⁠ slijeme sádlo, usazeninu necháme vyvařit. NEMIXOVAT –⁠ jinak zesvětlá. Máslo přidáváme až nakonec.
  • Červené zelí na karamelu s jablky
  • Zelí nakrouháme na tenké nudličky, cibuli nakrájíme na nudličky, jablko oloupeme a nastrouháme nahrubo.
  • Na pánvi necháme zkaramelizovat cukr do světlehnědé medové konzistence. Na karamel dáme nakrájenou cibuli, přidáme kachní sádlo, začneme míchat a cibuli necháme zesklovatět.
  • Přidáme zelí a dobře promícháme. Chvíli restujeme, zastříkneme červeným vínem a necháme odpařit.
  • Vložíme jablka, ochutíme solí, pepřem a kmínem. Dobře promícháme. Přikryjeme poklicí, ztlumíme plamen a za občasného promíchání necháme cca 10 minut dusit ve vlastní šťávě. Nakonec dochutíme solí, bílým vinným octem a cukrem.
  • Bramborové noky
  • Brambory uvaříme (nebo lépe upečeme při 180 °C 40 minut položené na hrubozrnné soli) ve slupce doměkka.
  • Poté je oloupeme a propasírujeme nebo je pomeleme na mlýnku na maso najemno. Přidáme všechny přísady a vypracujeme těsto.
  • Vyválíme válečky, ze kterých tvarujeme noky (podsypáváme hladkou moukou). Vaříme ve vařící vodě asi 5 minut (doporučuji jeden nok vyzkoušet rozkrojením).
  • Po zcezení noky dáme do studené vody, aby se zastavilo vaření. Před podáváním obalíme noky kachním sádlem a dáme na pánev, ale nemícháme.
Zařazení: Drůbeží

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: