Sypké přísady prosijeme, smícháme a přidáme rozehřátý tuk s medem a rumem. Během zpracování přiléváme podle potřeby vodu (opatrně, hmota musí zůstat tuhá) a nakapeme tresť. Pokud jsme vodu přelili, podsypeme cukrem. Chvíli trvá, než se vše spojí, ale pak je těsto nelepkavé a tvárné. Z této hmoty tvarujeme kytičky, lístečky apod. nebo vykrajujeme tvary vánočními vykrajovátky a použijeme na řezy, dorty nebo drobné pečivo. Také můžeme těsto rozválet a potáhnout celý dort (ten by měl být pod tím pomazaný krémem nebo džemem, aby to lépe přilnulo). Asi do hodiny hmota zatuhne.
Pokud ji nespotřebujeme, můžeme ji uchovat dobře zabalenou v lednici i několik měsíců. Po vyndání z lednice ji nahrubo nastrouháme a znovu rukou zpracujeme. Pokud se bude drobit, lze přidat opatrně pár kapek vody, ale stačí si jen navlhčit ruce.
Hmotu můžeme přibarvit potravinářskými barvami rozpuštěnými v kapce vody nebo gelem (ale velmi opatrně, hodně barví). Zkuste na kousku hmoty a pak přidávejte ostatní hmotu. Nebo můžete mramorovat, tj. kousky 2 barev přiložit k sobě, rozválet, pak přeložit a znovu rozválet. Fantazii se meze nekladou.
Smícháme všechny suroviny a pečlivě prohněteme těsto. Nakonec rozpustíme pár zrníček potravinářského barviva ve třech…
více o Domácí marcipán od paní Jany
Brambory oloupeme a nastrouháme. Přidáme pokrájené vymačkané zelí, osolíme, posypeme moukou a vypracujeme těsto. Ihned…
více o Bramborové lokše s povidlím
Do vlažné vody vlijeme olej, rozdrobíme droždí a směs necháme během asi 5 minut vzejít kvásek. Tento kvásek vlijeme do…
více o Bylinkový chléb v troubě
Vše smícháme šlehačem, vylejeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme asi hodinu. Po vychladnutí polejeme čoko polevou,…
více o Perník s mandlemi a kokosem
Z bílků a cukru ušlehat tuhý sníh. Máslo a čokoládu rozpustit nad parou a nechat vychladnout. Vzniklou hmotu vmíchat do…
více o Sněhový koláč s čokoládou
Cukr rozpustíme v kastrolku, postupně přidáváme kondenzované mléko a celé máslo. Potom přidáme nasekané ořechy. Musíme…
více o Karamelové tyčinky v oplatce