Nudle vsypeme do vroucí osolené vody a vaříme 10–12 minut (podle návodu). Slijeme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Pórek očistíme, důkladně omyjeme a nakrájíme na silnější plátky. Asi 3 minuty jej blanšírujeme ve vroucí vodě (prudce spaříme a následně ochladíme). Mezitím oloupeme a nadrobno nasekáme cibuli, stejně jako salám. Na pánvi rozehřejeme tuk a opečeme na něm nakrájenou cibuli i salám. Vše podle chuti osolíme a opepříme. Kukuřici slijeme a necháme na sítu okapat.
Ohnivzdornou středně velkou formu vymažeme tukem a vrstvíme do ní střídavě uvařené nudle, pórek, cibuli, kukuřici a salám. V mléce rozkvedláme vejce. Okořeníme solí, pepřem, muškátovým oříškem a přelijeme nákyp. Povrch nákypu posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem a pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 200 °C/plyn stupeň 3) přibližně 40 minut.
Máslo, cukr a 5 žloutků utřeme, přidáme mletý mák, trošku citronové šťávy a nakonec ušlehaný sníh z bílků.
Nalijeme do…
více o Hildin vynikající makovec
Hermelín nastrouháme na hrubém struhadle nebo nakrájíme na malé kostičky, přidáme tatarku nebo majonézu a nadrobno…
více o Rychlá hermelínová pomazánka
Nastrouhané vejce promícháme se sýrem a ochutíme troškou soli a nasekanou pažitkou.
Podáváme s celozrnným pečivem (60g)
více o Vajíčková pomazánka s pažitkou
Cukr s vanilkovým cukrem třeme s vejci do pěny. Poté přidáme hladkou mouku spolu s práškem do pečiva, nevyšlehanou…
více o Šlehačková bábovka bez vážení