Z přísad vypracujeme těsto. Pokud použijeme vlašské ořechy, rozsekáme je v mixéru, až vznikne kompaktní mastná hmota – oříškové máslo. Přidání soli se nebojte, bez ní je těsto hluché. Necháme odpočinout v lednici. Větší formičky (lodičky, košíčky apod.) vymažeme tukem a vymačkáme do nich těsto (nerozvalujeme ho), aby vznikla prohlubeň. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C cca 15 minut. Na krém uvaříme z mléka, pudinku, cukru a mouky kaši, kterou necháme zchladnout (během chladnutí ji prošleháváme, nejlépe elektrickým ručním šlehačem). Ušleháme šlehačku – na nejnižší obrátky šlehače, tak se nám dobře provzdušní a našlehá. Pak opatrně po částech zašleháme prochladlý pudink. Hmotu ozdobně nastříkáme do lodiček a posypeme nasekanými oříšky.
Chceme-li mít cukroví křupavé, podáváme hned. Dáváme-li přednost proleželému moučníku, necháme alespoň 2 dny uležet.
Cukr, žloutky a máslo vyšleháme do pěny. Můžeme přidat 1–3 lžíce horké vody, lépe se pak těsto šlehá.
Přidáme mouku s…
více o Beránek z těsta na bábovku
V míse promícháme dohromady hladkou mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl. V jiné misce vyšleháme vejce s cukrem,…
více o Citronovo-jogurtové muffiny
Anglickou slaninu nakrájenou na silnější plátky (nejlépe z Billa) nakrájíme na pruhy dle chuti. 1/4 orestujeme opepřené…
více o Špagety Carbonara – snadno
Krůtí prsa nakrájíme na 8 kusů, cibuli a česnek nakrájímé nadrobno, žampiony a rajčata na plátky, lístky petrželky…
více o Krůtí medailonky na rajčatech
Z ingrediencí na těsto vypracujeme hladké těsto, necháme ho v chladu půl hodiny proležet, pak jím pokryjeme dno a část…
více o Amorův jablečný řez (koláč)
TĚSTO
Smícháme změklé máslo, cukr krystal, polohrubou mouku, špetku soli a kakao. Po chvíli přidáme celé vejce. Těsto…
více o Dvoubarevný tvarohový koláč