Ořechové lodičky z těsta bez cukru

2.29

hodnoceno: 7
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Těsto:
    • 150
      g máslo z buráků nebo vlašských ořechů
    • sůl
    • 5
      lžíce voda
    • 250
      g hladká mouka
    • 1
      ks vejce
  • Krém:
    • 400
      ml mléko
    • 1
      lžíce polohrubá mouka
    • 1
      ks šlehačka
    • 1
      balíček vanilkový pudink
    • pistácie sekané, nebo jiné ořechy
    • cukr podle chuti

Postup přípravy receptu

  • Z přísad vypracujeme těsto. Pokud použijeme vlašské ořechy, rozsekáme je v mixéru, až vznikne kompaktní mastná hmota – oříškové máslo. Přidání soli se nebojte, bez ní je těsto hluché. Necháme odpočinout v lednici. Větší formičky (lodičky, košíčky apod.) vymažeme tukem a vymačkáme do nich těsto (nerozvalujeme ho), aby vznikla prohlubeň. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C cca 15 minut. Na krém uvaříme z mléka, pudinku, cukru a mouky kaši, kterou necháme zchladnout (během chladnutí ji prošleháváme, nejlépe elektrickým ručním šlehačem). Ušleháme šlehačku – na nejnižší obrátky šlehače, tak se nám dobře provzdušní a našlehá. Pak opatrně po částech zašleháme prochladlý pudink. Hmotu ozdobně nastříkáme do lodiček a posypeme nasekanými oříšky.
  • Chceme-li mít cukroví křupavé, podáváme hned. Dáváme-li přednost proleželému moučníku, necháme alespoň 2 dny uležet.
Zařazení: Zákusky Dezerty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: