Z droždí, cukru a trošky vlažného mléka uděláme kvásek, vmícháme do mouky, přidáme vejce, mléko a sůl a zpracujeme těsto, které se nelepí. Necháme na pomoučněném vále přikryté utěrkou kynout. Mezitím smícháme máslo s hladkou nebo polohrubou moukou a dáme vychladit. Po vykynutí prvního těsta (to je asi za 3/4 hodiny) vyválíme plát, na něj položíme hranolek máslového těsta, přeložíme do psaníčka jako u listového těsta a vyválíme. Necháme asi 15 minut a potom ještě třikrát překládáme a vyvalujeme. Potom těsto vyválíme, nakrájíme čtverečky a plníme ořechovou, tvarohovou, makovou nebo povidlovou nádivkou. Tvarujeme do šátečků, rohlíčků nebo šátečkových koláčků. Pečeme v hodně teplé troubě.
Pomocí nože, kterým uděláme do masa dostatečně velké otvory, prošpikujeme kýtu podélně rozčtvrceným párkem. V misce…
více o VVV – Velice Vydařené Vepřové
Vyšleháme mouku s vejcem. Poté pomalu přiléváme vodu. V případě vody se řídíme spíše podle rozumu, těsto by mělo mít…
více o Galletes - slane palacinky
Mouku smícháme s pepřem a majoránkou, játra překrájíme na půlky. Jednotlivé kousky obalíme v mouce s kořením, zavineme…
více o Zapečená (nejen) krůtí játra
1den: 1 kg omytého rybízu přelijeme 1 litrem horké vody, přidá se lžička kyseliny citrónové, lehce promíchat a nechá se…
více o Rybízová šťáva za studena