Z droždí, cukru a trošky vlažného mléka uděláme kvásek, vmícháme do mouky, přidáme vejce, mléko a sůl a zpracujeme těsto, které se nelepí. Necháme na pomoučněném vále přikryté utěrkou kynout. Mezitím smícháme máslo s hladkou nebo polohrubou moukou a dáme vychladit. Po vykynutí prvního těsta (to je asi za 3/4 hodiny) vyválíme plát, na něj položíme hranolek máslového těsta, přeložíme do psaníčka jako u listového těsta a vyválíme. Necháme asi 15 minut a potom ještě třikrát překládáme a vyvalujeme. Potom těsto vyválíme, nakrájíme čtverečky a plníme ořechovou, tvarohovou, makovou nebo povidlovou nádivkou. Tvarujeme do šátečků, rohlíčků nebo šátečkových koláčků. Pečeme v hodně teplé troubě.
Bílky ušleháme na tuhý sníh. Přidáme cukr po lžičkách a šleháme, až je sníh tuhý a lesklý. Nastříkáme 24 pusinek na…
více o Čokoládové pusinky ze sněhu
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v rozšlehaných vejcích a ve vyšší vrstvě rozpáleného tuku po obou stranách…
více o Kuřecí řízek po švýcarsku
Švestky zalejeme horkou vodou spolu s troškou slivovice (nemusí být). Po 20 minutách švestky vyjmeme a opatrně, ale…
více o Švestička v křupavé slanině
Oloupané brambory nakrájíme na malé kousky, česnek na plátky a vše dáme do zapékací misky, přidáme vegetu, majoránku,…
více o Brambory zapečené s česnekem