Smícháme přísady na 1. těsto, vytvarujeme do obdélníku a dáme ztuhnout do ledničky. Z ostatních přísad vypracujeme kynuté těsto (kostky cukru rozpustíme v mléce). Dobře propracujeme a necháme na teplém místě vykynout (několikrát přemísíme, až se tvoří puchýřky). Vysypeme vál moukou, dáme na něj kynuté těsto, válečkem rozválíme do čtverce, doprostřed dáme 1. těsto, okraje přehneme a vyválíme, takto přeložíme a vyválíme třikrát. Vícekrát ne, jinak by se nezachovaly vrstvy.
Takto proválené těsto odložíme bokem, vždy ukrojíme 1/4 a natenko po vrstvách vyválíme. Rádýlkem krájíme malé čtverečky a plníme náplní (tvarohová, povidlová, maková, ořechová). Naplněný koláček namočíme v rozšlehaném vejci a potom v drobence. Dáváme na vymaštěný nebo pečicím papírem vyložený plech, necháme ještě 15 minut nakynout a pak pečeme na 175 °C. Ještě horké potřeme rozpuštěným máslem. Vychladlé pocukrujeme moučkovým cukrem s vanilkovým cukrem a skládáme nejlépe do mísy nastojato, těsně k sobě. Vrch mísy přikryjeme igelitem a dáme do chladna uležet.
Tohle je recept mé tety, která koláče peče na svatby, je jimi vyhlášená. Čím menší koláčky, tím lepší.
Nejprve připravíme americké brambory (smažíme ve fritovacím hrnci, ale lépe v troubě "nasucho"), dále pokrájíme kuřecí…
více o Zapékaná špenátová miska
Z mouky, cukrů, tuku,žloutku a citronové kůry vypracujeme hladké těsto, které necháme nejlépe do druhého dne v chladu…
více o Paličkové cukroví – linecké
Těsto připravíme tak, že smícháme vajíčka s cukrem a sádlem, poté šleháme tak dlouho, aby cukr nekřupal mezi zuby (tak…
více o Košíčky maďarské babičky
Vyšleháme mouku s vejcem. Poté pomalu přiléváme vodu. V případě vody se řídíme spíše podle rozumu, těsto by mělo mít…
více o Galletes - slane palacinky